Forumteams.com !

Tam Versiyon: Yulaf Ezmesinin Faydaları
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Yulaf Nedir, Yulaf'ın Faydaları Nelerdir

Yulaf en sağlıklı tahıl çeşitlerinden biridir. Glüten içermeyen yulaf vücut için elzem vitamin, mineral, lif ve antioksidanları barındırır. Araştırmalar yulaf ve yulaf ezmesinin sağlığa birçok faydasının olduğunu göstermektedir. Bu faydaların başlıcaları kilo verme, kan şekeri seviyelerini dengeleme ve kalp hastalıkları riskini azaltmadır. Bu sebeple sporcuların da beslenme düzenlerinde sıklıkla bulundurduğu yulaf ve yulaf ezmesi faydaları hakkında bir rehber hazırladık.

Yulaf ve Yulaf Ezmesi Nedir?

Bilimsel adı Avena sativa olan yulaf bir çeşit tahıldır. Yulaf taneleri oldukça sağlam ve pişmesi zor olan bir yiyecek olduğu için genellikle ezilmiş ve kesilmiş olanları tercih edilmektedir. Hızlı işlenebilen bu yulafları pişirmek kısa sürer ve lapa kıvamını alır. Çoğunlukla kahvaltıda tüketilen yulaf süt ya da su ile birlikte pişirilerek lapa haline getirilir. İngilizce’de “oatmeal” ya da “porridge” dedikleri kavram yulaf lapasıdır. Yulaf ayrıca keklere, brownielere, atıştırmalık barlara ve diğer fırın ürünlerine katılan bir tahıldır. Yulaftan atıştırmalık gevrek ve yulaf unu da üretilir.

Yulafın Faydaları Nelerdir?

Yulaf bilimsel olarak birçok araştırmanın konusu olmuş, oldukça önemli bir yiyecektir. Yulafın bilmeniz gereken faydalarını aşağıda sıralıyoruz: (1)

1. Zengin Besin İçeriği

Besin bileşenleri oldukça zengin olan yulaf güçlü bir karbonhidrat ve lif kaynağıdır; beta-glukan lifler açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca diğer tahıllara göre çok daha fazla protein ve yağ içerir. Yulaf vitamin, mineral ve bitkisel antioksidan bileşenler açısından da zengindir.

Yarım bardak (78 gram) kuru yulaf tavsiye edilen günlük tüketim miktarına göre: (2)

Manganez: %191,
Fosfor: %41,
Magnezyum: %34,
Bakır: %24,
Demir: %20,
Çinko: %20,
Folat: %11,
B1 Vitamini: %39,
B5 Vitamini: %10,

Daha düşük oranlarda kalsiyum, potasyum, b6 vitamini (pridoksin) ve b3 vitamini (niasin) içermektedir.
Ayrıca 78 gram kuru yulaf 51 gram karbonhidrat, 13 gram protein, 5 gram yağ ve 8 gram lif içerir ama bu değerlerine rağmen 303 kaloridir. Bu bilgi bize kalori ve içerik değerlerine baktığımız zaman yulafın yenilebilecek en iyi tahıllardan biri olduğunu gösterir.

2. Antioksidan Açısından Güçlü Bir Tahıldır

Yulaf, faydalı bitkisel bileşenlerden olan polifenoller ve antioksidanlar açısından kuvvetli yiyeceklerdendir. Bu antioksidanlar arasından en çok dikkat çeken neredeyse sadece yulafta bulunan avenanthramide antioksidanlarıdır.

Avenanthramide, vücutta nitrik oksit üretimini arttırarak kan basıncının azaltılmasına yardımcı olabilir. Nitrik oksit kan damarlarının genişlemesine ve kan akışının hızlanarak kolaylaşmasına yardımcı olur. Ayrıca bu antioksidanın anti-inflamatuar ve kaşıntı azaltıcı etkisi olduğu düşünülmektedir. Ferülik asit de yulafta bol miktarda bulunan başka bir önemli antioksidandır.