Forumteams.com !

Tam Versiyon: Şelale Fotoğrafı Çekme İpuçları
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
[Resim: travel-W016-2.jpg]

1. Araçlarınız Hazır Mı?

Daha iyi şelale fotoğrafları çekmek için öncelikli olarak ihtiyaç duyduğumuz parçamız ND (Doğal Yoğunluk) Filtre olacaktır. Bu filtreler yardımı ile pozlama süremizi uzatabileceğiz. Ve en önemlisi bir tripod yardımı olmadan bu şekilde bir fotoğraf çekebilmemiz mümkün olmayacaktır. İşte bütün ihtiyaçlarınız: bir tripod ve ND filtre.

Bir ND filtreniz olsa bile en büyük düşmanınız Güneş'tir. Güneş tepenizdeyse parlak noktalar ve koyu gölgeler oluşacak demektir. Yapılacak en iyi şey gündoğumunu veya günbatımını beklemek.

Çekeceğiniz fotoğrafın kalitesinin en yüksek olması için önceden plan yapmanız iyi olacaktır.

Manuel Mod'da çekim yapacağımızı da belirteyim..

2. Şelaleyi Okumak!

Bir bakın ve kendinize sorun: Ne kadar bir süre pozlamalıyım? Eminim hepiniz farklı bir düşünce ile farklı cevaplar vereceksiniz sorun değil. Ama ben iki farklı seçeneği uygun görüyorum. Sudaki detayların kaybolmamasını istiyorum. Bunun için de pozlamanın dooğru olarak ayarlanması gerekiyor.

Genellikle en düşük ISO ayarını tercih etmenizi tavsiye ediyorum. ISO 100 muhteşem bir seçim olabilir. Odaklama için f/8 - f/10 arası küçük bir diyafram iyi gelecektir. İşte burada pozometremizde (makinenin vizörünün içinde gördüğümüz metre) tavsiye niteliğinde ayarları göreceğiz. Enstantaneyi değiştirdikçe pozometremiz bize en doğru ayarı vermeye çalışacaktır.

Büyük şelaleler için 1 saniyenin altındaki çekimler idealdir (Örn: 1/4 s 1/2 s)

Küçük şelaleler için (ya da akarsuda gördüğünüz küçük atlayışlar için) daha uzun pozlamaları uygun görüyorum. Uzatabildiğiniz kadar uzatın enstantaneyi. Ne kadar uzatırsanız o kadar güzel görünecektir. Küçük diyaframlar kullandığınızda netlik kaybı yaşayacağınızı söyleyenler varsakorkmayın. Gerek duyarsanız f/22'de çekim yapabilirsiniz. 1-4 saniye arası çekimler çok hoş olacaktır.

3. Ağaçları Koruyun!

Hiç uzun pozlama denediniz mi bilmiyorum ama ağaçların yaprakları ufak bir esintiyle bile sallanıyorlar. Fotoğrafı çektikten sonra ağaçların yapraklarının oynadığını görebiliriz. Bu durumda ikinci bir çekim yapmak zorunda kalacağız demektir.

1/100 s ya da daha hızlı bir çekim yaparak ağaçların yapraklarının hareket etmesini engellemeye çalışacağız. Eğer fotoğrafımız halen karanlıksa ISO'yu artırarak bunu yapabiliriz. Daha sonra da iki fotoğrafı Photoshop'ta harmanlamamız gerekecek (ileri düzey kullanıcılar için).

4. Bulutlu Havaları Çıkartın!

Yağışlı havaları takip edin. Güneş ışıklarının düşük olduğu havalarda çekim için daha fazla özgür olacağınızı unutmayın. Yosunlu kayalarsonbahar yaprakları daha güzel bir etki bırakacaktır fotoğraflarınıza.

Ancak gri bir gökyüzü de fotoğrafınıza güzel bir hava katmayabilir. Bu nedenle tamamen kapalı bir gökyüzünü karenize almaktan kaçının!

by Eric Leslie