Forumteams.com !

Tam Versiyon: Borsa Nedir? Borsada İşleyiş Nasıldır?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
[Resim: 3q49LM.jpg]

Borsa, ticari mal ve kıymetli evrakların alıcı ve satıcılar tarafından alınıp satıldığı yerdir. Kelime olarak tam karşılığı budur.

Biraz daha detaylandıralım. Burada halka açık şirketlerin hisseleri, tahviller, bonolar, fonlar ve emtia dediğimiz mallar işlem görür.
Yatırımcılar ise alıcı ve satıcılardan oluşur. Bir hisseyi alıcı almak için işlem yaparken, satıcı elindeki hisseden kârını almak için satar.

Bu işlemlerin her biri elektronik ortamda gerçekleşirken, aracılar emirleri piyasaya iletir. Alıcı en yüksek fiyatı, satıcı en düşük fiyatı belirler. Aracılar da bu emirleri alıp doğrudan piyasaya gönderirler.
Borsa bu şekilde arz ve talebin yaratılıp, fiyatların oluştuğu bir mekanizmadır. Karmaşıktır ancak basit bir mantığa dayanır. Belli kurallar etrafında çalışır ve ticareti gerçekleştiren alıcı ile satıcı arasındaki bağlantıyı kurar.

İşleyişle ilgili en temel bilgi; fiyatlar düşükken satın alıp, fiyatlar yükseldiğinde satış yaparak kar elde etmektir.
Siz fiyatı indirim veya herhangi bir kampanya ile düşmüş ürünü 10 liradan aldınız. Bu ürünü internette veya başka bir yerde 15 liradan sattığınızı düşünelim.

Aradaki 5 liralık fark sizin karınızdır. İşte borsada da aynı bu şekildedir.
Ayrıca bu alım ve satımı gerçekleştirmek için alıcı – satıcı aramanıza da gerek yoktur. Bu işi sizin için aracı kurumunuz yapmaktadır.
Düşük fiyattan aldığınız bir hisse senedi veya altını, fiyatı yükseldiği zaman satarsınız. Alım – satım arasındaki fark sizin kârınızdır. Fiyatların ne zaman ve neden düştüğünü bilmek ise yapmanız gereken en önemli araştırmadır