Forumteams.com !

Tam Versiyon: Kaynana Dili Nedir Faydaları Nelerdir?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Kaynana Dili Nedir Faydaları Nelerdir?

[Resim: kaynana-dili-nedir-faydalari-nelerdir-696x420.jpg]

Aslında bir tür kaktüs olan kaynana dili kurak yerlerde uzun süre yaşaması ile bilinir. Yapraklarının uç kısmında bulunan meyveleri yenilen kaynana dilinin sağlık için de çok çeşitli faydaları vardır. Kaktüs ailesinden gelen kaynana dili “opuntia” ya da ” frenk yemişi” olarak da bilinir. Potasyum, kalsiyum, fosfor mineralleri içeren kaynana dili, ayrıca A, B, C, D, ve K vitaminlerini de içeriğinde barındırır.

Kaynana dili lif açısından da zengindir. Görünüş olarak kaktüse benzeyen kaynana dili dikenli bir yapıya sahiptir. Yapraklarının boyu yaklaşık 50 cm’ye kadar uzayan kaynana dilinin, yenebilen meyvesinin boyutu ise 10 cm kadardır. Kaynana dili; bağışıklık sistemi, solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Dolaşım ve sinir sistemi üzerinde de olumlu etkileri olan kaynana dili cilt ve saç için de oldukça faydalıdır. Kaynana dilinin faydalarına ayrıntılı olarak geçmeden önce kaynana dilini biraz daha yakından tanıyalım.

Günümüzde harici olarak pek çok alanda kullanılan kaynana dili, sabun, şampuan, pomat ve losyon gibi ürünlerde de bulunmaktadır. Protein, beta karoten, karbonhidrat ve yağ içeren kaynana dili çeşitli şekillerde tüketilebilir. Kaynana dilinden çorba, salata, tatlı, reçel gibi çeşitli alternatif yiyecekler yapılabilir.

Kaynana dilinin yapraklarında bulunan dikenleri kolayca çıkarılabilir ve kaynana dilinin turşusu da yapılır. Kaynana dili yapraklarında bulunan meyve tek başına da tüketilebilir. Kaynana dili meyvesi çiğ olarak tüketilir. İsteğe bağlı olarak kaynana dili meyvesi kurutularak da tüketilebilir. Yaz mevsimine kadar çiçek açan kaktüslerden alınan meyveler güneşte kurutulur ve kuru meyve olarak da tüketilebilir.

Kaynana Dili Faydaları Nelerdir

Kan Şekerini Dengeler; Kaynana dili kandaki glikoz seviyesini düzenler ve böylece kan şekerini dengeler.

Kilo Vermeye Yardımcıdır; Kaynana dili meyvesi yedikten sonra uzun süre tok kalmayı sağlar. Bol lif içerdiği için tok tutar ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kilo kontrolü yapmak isteyenler için de uygun bir yiyecektir.

Kabızlığı Giderir; Kabızlık birçok kişinin sorunudur. Lif açısından zengin besinler tüketmek kabızlık sorunun azalmasına yardımcı olur. Kaynana dili de bu bitkilerden birisidir. Lif içeren kaynana dili bağırsak faaliyetlerinin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Sindirim sistemini korur ve kabızlığı azaltır.

Göz Sağlığı; Kan yolu ile göze giden oksijenin artmasını sağlayarak göz sağlığını koruyan kaynana dili göz için faydalı olan ve katarakt önleyen; flavonoid maddesi içerir.

Kanserle Savaşır; Antioksidan bakımından zengin olan kaynana dili, pankreas, meme ve bağırsak kanserine karşı koruma sağlar ve hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Kalp Sağlığını Korur; Flavonoid bileşeni içeren kaynana dili, kalp ve damar sağlığını korur.

Antioksidan İçerir; Antioksidan içeren besinler bağışıklık sistemini koruyarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere; kanser, kolesterol ve şeker gibi kronik rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.

Saçları Güçlendirir; Kaynana dili saç ve cilt sağlığını korur ve parlaklık verir. Saçların daha parlak ve canlı olması için kaynana dilinden elde edilen kaynana yağı kullanılabilir.

Tırnak; Kaynana dili güçlü bileşenleri ile tırnak bakımı için de oldukça etkilidir. Tırnakları güçlendirir ve tırnakların kırılmasını önler.

Cilt Sağlığı; Kaynana dili cilt sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kaynana dili içeren harici ürünler cildin daha sağıklı olması için kullanılır. Cilt sağlığı için faydalı olan E ve K vitaminleri içeren kaynana dili; cildin nem kazanmasını sağlar ve cilt kızarıkları ya da hafif yaralanmaların kısa sürede geçmesini sağlar.

Obezite İle Savaşır; Kana karışan besinlerin emilimini yavaşlatan kaynana dili bol lif içeren yapısı ile tok tutma özelliği gösterir. Bağırsak sağlığını korur ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

Kaynana Dili Diğer Faydaları;

Strese karşı savaşır.
Vücuda enerji verir.
Kolesterolü dengeler.
Oldukça etkili bir afrodizyaktır.
Kalsiyum içerdiği için kas ve kemik sağlığını korur.

Kaynana Dili Nasıl Tüketilir

Kaynana dilinin meyvesini tüketilmesinden önce toplanmasına da ayrıca dikkat edilmelidir. Kaynana dili meyvesinin dış kabuğunda oldukça sivri dikenleri vardır bu sebepten meyvenin toplanması aşamasında çok dikkat edilmesi gerekir. Dikenleri batar ya da cilde temas ederse cilt yüzeyinde kaşıntı ve kızarıklık gibi hassasiyete sebep olur.

Kaynana dili meyvesinin dikenlerinin batması durumunda hemen müdahale edilmelidir. Aksi halde cilt yüzeyine batan diken deri altına nüfuz eder. Deri altına nüfus etmemiş ise kaynana dilinin batan dikenlerini çıkarmak için en pratik yöntem zeytinyağıdır. Diken batan bölgeye bir miktar zeytin yağı sürüp beklerseniz diken daha kolay çıkartılabilir.

Kaynana dilinde bulunan meyvelerin kabukları el değmeden soyulmalıdır ve yaprakların dikenlerinin batmaması için eldiven giyilmesi önerilir. Kaynana dilinin meyvesini direkt olarak tüketebileceğiniz gibi küçük olan kaynana dili yapraklarını soğan, biber, mantar ile soteleyerek tüketilebilirsiniz.