Forumteams.com !

Tam Versiyon: Google Seo Rehber #1 [Favicon Kullanımı]
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Favicon Nedir ? / Favicon Kullanımı / Favicon Kullanmanın /

Favicon Nedir ?
Favicon  İngilizce Favorites Icon'dan kısaltılmıştır.Bu favicon dosyası siteniz ziyaret edildiğinde adres satırında belireceği gibi adresiniz sık kullanılanlara eklendiğinde de site adınızın baş kısmında görünecektir. Faviconlar özellikle siteyi sık kullanılanlara eklediğinizde listede kolayca bulunmasını sağlar. Yani bir anlamda o site için simgedir. Site simgesi ifadesi de favicon terimin Türkçedeki karşılığı olmaktadır.

Her ne kadar bilişim sözlüklerinde favicon için sık simge terimi kullanılsa da site simgesi ifadesi bizce faviconu çok daha iyi açıklamaktadır. Favicon dosyası 16×16 piksel boyutlarında .ico uzantılı bir grafik dosyasıdır. Modern web tarayıcıları artık .gif ve .png uzantılı dosyaları da favicon olarak gösterebilmektedirler. Fakat genel olarak .ico uzantılı dosyalar favicon olarak kullanılmaktadır.

Favicon kullanmanın faydaları:
  • Favicon kullanırsanız ziyaretçileriniz sitenizi sık kullanılanlara eklediğinde site adınızın hemen önünde favori ikonunuz yer alacaktır. Böylelikle sitenizin kolayca bulunabilmesini sağlayacaktır.
  • Arama motorları sitenizi indekslerken yada web tarayıcıları sitenizi ziyaretçilere gösterken favicon.ico dosyasına erişmeye çalışırlar, bu dosya yoksa sunucu hata dosyasına dosyanın bulunmadığını belirten bir satır ekler. Siteniz çok hit alan bir site ise bu zamanla log dosyalarınızın çok fazla büyümesine ve sunucunuzun yavaşlamasına yol açar.
  • Ziyaretçi sitenizin kısa yolunu masaüstüne oluşturursa, kısa yol simgesi favicon resmi ile siteniz ayıredici bir şekilde masaüstünde yer alacaktır.
  • Genellikle site tasarımı ile aynı stile sahip olan, 16×16 ve 32×32 piksel büyüklüğündeki faviconlar sitenin tasarımının, dolayısıyla renk ve genel stilinin ziyaretçinin zihninde kalmasına yardımcı olmakta, ziyaretçinin beyninde küçük de olsa yer edinmektedirler. Dolayısı ile sitenizi bu küçük favicon ile artık tanıyor olmaktalar.
  • Favicon, sitenizin markalaşmasına katkı sağlar.
  • Favicon, küçük bir dosyadır ve genellikle pek önemsenmez fakat katkısı azımsanmayacak kadar büyüktür.

Favicon Kullanımı ;
Kod:
<link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico" type="image/x-icon" />


Değiştirilecek yer ;
Kod:
href="/favicon.ico" // Favikon resim url'si