Forumteams.com !

Tam Versiyon: Turizm Sektörünün Beklentisi 20 Milyar Dolar Gelir
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, ''2021 sezonunda turist beklentisi 25 milyon civarında… Geçen sene çok garip bir şey oldu, kişi başı harcamalarda 660 dolardan 760 dolarlara çıktı. Bu yıl da kişi başı harcamanın da yüksek olacağını düşünüyoruz, 18-20 milyar Dolar gelir beklentimiz söz konusu'' dedi.

[Resim: turizm-sektorunun-beklentisi-20-milyar-dolar-gelir.jpg]

Fikri Cinokur - Sezona yüksek beklenti ile başlamak isteyen turizm sektörü vaka sayılarının artması, Rusya’nın uçuşları Haziran ayına ertelemesi, Avrupa ülkelerinin de Türkiye’yi riskli ülkeler arasında göstermesinden sonra moralleri bozulan turizmde tüm olumsuzluklara rağmen 20 milyar dolar gelir bekleniyor. Ancak, bankaların turizmcilerin telefonlarına bile çıkmak istemediği belirtildi.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, ANSİAD’ın online düzenlediği üye toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’de aktif 8 bine yakın acente bulunduğunu ancak, acente belgesi alınmasının çok kolay olduğunu belirten Bağlıkaya, belge alımına yönelik düzenleme taleplerinin Turizm Bakanlığı tarafından kabul edilmediğini söyledi.

Rusya’nın 1 Haziran’a kadar olan turları iptal etmesi nedeniyle 800 bin civarında turist kaybı beklediklerini anlatan Bağlıkaya, şöyle konuştu.

“500 bin var olan rezervasyon mevcuttu, 800 bin civarında bir düşüş oldu diyebiliriz. Turizmle ilgili ipler Türk turizminin elinde değil. Aşı ile ilgili ipler bizim elimizde değil, şu anda sadece öngörüde bulunuyoruz. Rusya açılırsa, sayılar düşerse, aşılama oranımız artarsa diyerek sürekli öngörüde bulunuyoruz.”

Türk turizminin 2 yılda bir krizle karşılaştığını anımsatan Bağlıkaya, şöyle devam etti.

‘’Bu kriz maalesef şiddetli ve uzun sürdü. En büyük şanssızlık bu… 2021 sezonunda turist beklentisi 25 milyon civarında… Geçen sene çok garip bir şey oldu, kişi başı harcamalarda 660 dolardan 760 dolarlara çıktı. Bu yıl da kişi başı harcamanın da yüksek olacağını düşünüyoruz, 18-20 milyar Dolar gelir beklentimiz söz konusu.’’

Bankalar turizmcilerin telefonuna dahi çıkmıyor

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, kısa çalışma ödeneğinin üç ay uzatılması, banka kredileri konularında sorunları Cumhurbaşkanlığına ilettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti.

‘’Vadesi gelen kredilerin ötelenmesiyle ilgili sorunlar yaşanıyor. Öteleyeceğiniz zaman maçın ortasında şartlar değişiyor, tamam öteleriz ama faiz x değil de y olsun diyerek şartları imkansız hala getiriyorlar. KGF ve Eximbank kredilerine herkesin ulaşamadığını biliyoruz. Turizm pandemi döneminde riskli olarak algılanıyor ve bankalar turizmcilerin telefonlarına çıkmıyor neredeyse…”

TGA payı ödenmez ise işyeri kapanıyor

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) kuruluş biçimi ve yasasının istenilen düzeyde yapılanmadığını vurgulayan Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü.

‘’TGA yasasında payınızı beyan etmezseniz ceza alıyorsunuz gibi bir sürü şey var. Turizmde cironuzdan vergi olmaz, incoming ve tur operatörlüğü yapanlar bilir bazen zararına iş yapılır, kâr etmeden fatura kesersiniz zaman zaman, iç tur yapanlar işin bu tarafını bilmeyebilir.’’

ANSİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Bağlıkaya, “Daha öncekiler gibi sektörle barışık bir bakanımız olmasını dilerim. Sektör örgütlerini yok etmeye çalışan değil, sektör örgütlerine destek olan bir bakanımız olmasını isterim. Sektörün sadece bir kanadı ile değil tüm bileşenleri ile iş birliği yapan bir bakanımız olmasını isterim’’ diye konuştu.

İş dünyasının talepleri

ANSİAD Başkanı Akın Akıncı da, pandemide bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, “Covid-19 ile mücadele kapsamında ülkemiz tam kapanmaya geçiyor. Umuyorum ki bunun sonucunda başta sağlık olmak üzere ülkemizin ve özelde Antalya’mızın çok önemli bir sektörü olan turizme de olumlu yansımaları olacaktır” dedi.

İş dünyası dikkate alınmalı

Sağlık açısından tam kapanmaya geçilmesi kararını olumlu bulduklarını anlatan Akını, söyle devam etti.

‘’Süreç boyunca iş dünyasının yaşayacağı kayıplara yönelik ekonomi çarklarının dönmesi için devlet destekleri önemli. İş dünyamızın kaldığı yerden üretime devam edebilmesi, istihdam sağlayabilmesi, ihracatını gerçekleştirmesi ve değer üretebilmesi için beklentilerinin mutlaka dikkate alınması gerekli. Devletimize bu konuda ivedilikle bir çalışma yapması çağrısında bulunmak istiyorum. Başta devlete ödediğimiz vergiler, SGK ve kredi ödemeleri, sanayicilerimizin üretiminin bir göstergesi olarak elektrik, doğalgaz faturalarının ötelenmesi, özellikle çek-senet ödemelerinde yaşanan denge bozulmalarının meydana getireceği domine etkisinin olayı iflas noktasına götürmemesi için mutlaka başta KGF kredileri olmak üzere uzun vadeli, geri ödemesiz, geri ödemesi ötelenmiş olan ciddi kredilere ve desteklere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. 17 gün bir kapanma yaşayacağız umarım bununla ilgili iş dünyası olarak destek talebimiz karşılığını bulur. Süreci en az hasarla atlatmayı ümit ediyoruz.”

#turizmnews