Forumteams.com !

Tam Versiyon: Çin Seddi Hakkında Destansı Gerçekler
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Çin Seddi, ortaçağ Çin mimarisinin başyapıtlarından birisidir ve insanlığın nefes kesici çabalarıyla Çin’in orta kesimindeki zorlu koşullarda devasa bir yapıya kavuşmuştur. Çin Seddi, çöller, dağlar, vadiler ve ormanlarla uzanır, yüzlerce yıldır doğa güçlerine meydan okuyarak bütünlüğünü korumaktadır.Etrafında olan binlerce doğal olaylar veya politik karışıklıklara rağmen, Çin Seddi, Çin’in görkemli tarihine tanıklık ederek ayakta durmaya devam etmektedir. Dünya çapında turistik bir üne sahiptir ve turistlerin sürekli uğrak yerlerinden birisidir.

Çin Seddi’ni Kim İnşa Etti?

Çin Seddi’nin inşasına milattan önce 221 yıllarında Qin Hanedanı’nın imparatorları tarafından başlanmıştır. Etrafındaki birçok hanedan ve imparatorlar tarafından tamamlanmıştır.

Çin Seddi, Kuzey Çin / Moğolistanlı göçebe Hsiung Nu kabileleri gibi saldırganları uzak tutmak için bir barikat olarak hizmet etmiştir. Sed, yerli halk tarafından suçluların ve askerlerin yanında bir araya getirilmiştir. Yıllar geçtikçe duvar çeşitli şekillerde değiştirilmiştir. Ming Hanedanları, saat kuleleri ve toplar gibi eklemelerle duvarın genişlemesini denetlediler. Han Hanedanlığı İmparatoru Wudi, Dunhuang’dan Yangtze’ye uzanan bu muazzam projenin inşasına katkıda bulunmuştur. Sui ve Jin hanedanları da Çin Seddi’ne eklemelerde bulunmuşlardır.

Çin Seddi Nerededir?

Çin Seddi, Çin’in kuzey ve orta bölgelerinde, Moğolistan sınırına neredeyse paralel olarak devam etmektedir. Liaoning, Hebei, Tianjin, Pekin, İç Moğolistan, Shanxi, Shaanxi, Ningxia ve Gansu’dan geçer.

Çin Seddi Ne Zaman İnşa Edildi?

Tüm inşasını düşünürsek, Çin Seddi’nin inşası M.Ö. 2. yüzyılda Qin Hanedanı ile başlayıp Ming Hanedanı ile sonlanmış ve bin yıldan uzun süredir kesintisiz bir şekilde gerçekleşmiştir. Bugün görülen duvarın çoğunluğu 1368’den 1644’e kadar hüküm süren Ming Hanedanı tarafından yaptırılmıştır.

Çin Seddi Aydan Görülebilir Mi?

Ripley’s Believe It Or Not’ın (Amerikan televizyonlarında bir program) iddialarının aksine, Çin Seddi aydan optik yardım olmadan çıplak gözle görülemez. Çin Seddi, uzaydan fotoğraflanabilir (Google Haritalar ve diğerleri), ancak o zaman bile benzer renklerle çevrili ortamlara karşı neredeyse fark edilemez ve yalnızca gözlemcinin nereden bakacağını bildiği takdirde görülebilir.
Çin Seddi, Ortaçağ dünyasının harikaları arasında, Stonehenge, Colosseum ve Tac Mahal gibi harikalar arasında görülmektedir. 1987’de Dünya Miras Alanı haline getirilmiştir.

Çin Seddi Ne Kullanılarak Yapılmıştır?

İlk yapılmaya başlandığında, kılıçlar ve mızraklar birincil tehdit olduğunda, Çin Seddi esas olarak çamurdan, taştan (çakıldan) ve ahşaptan inşa edilmiştir. Tuğlaların kullanılması daha sonraki bir dönem olan Ming Hanedanlığı zamanında olmuştur.

Çin Seddi’ni inşa etmek için gereken muazzam miktarda hammadde nedeniyle, inşaatçılar genellikle kolaylıkla elde edilebilen yerel malzemeleri kullanmıştır. Örneğin, dağlık alanlar üzerine inşa ederken dağlardan taşlar kullanılmış, düz arazilerde topraktan yapılan sağlam bloklar kullanılmıştır.

Aynı dönemlerden icat edilen el arabası, Çin Seddi’nin yapımını hızlandırmıştır.

Çin Seddi’nin Büyüklüğü Ne Kadardır?

Çin Seddi’nin ana bölümü (Ming hanedanı tarafından inşa edilmiştir) doğudaki Shanhaiguan’dan batıdaki Lop Gölü boyunca uzanır. Yaklaşık 8852 km’ye kadar genişleyen geniş bir alana sahiptir. Duvar, devasa surlar ile tamamlanması için hendekler, nehirler ve tepeler ile bölünmüştür. Duvarın tümüyle ayrık yapısı (önceki versiyonlar da dahil olmak üzere) toplam 21.000 km’ye ulaştığı bildirilmiştir.

Yaklaşık 20 fit yüksekliğinde ve 15 fit genişliğindedir. Kırsal alanlarda, bölümlerin bozulmasına neden olan genişlik, önemli ölçüde daha az olabilir.

Çin Seddi Hangi Amaçla İnşa Edilmiştir?

Çin Seddi, Ming hanedanı tarafından Moğol kabilelerinin kuzey yerleşimlerine karşı caydırıcı olması için geliştirildi. Ming kralları, İmparatorluğu Moğollardan korumak için Sed boyunca bir milyon asker konuşlandırdı. Onlardan önce, Çin’deki savaşan devletler (Qin, Qi, Chu, Han vb.) parçalanmış bölümleri birbirlerine karşı güvenceler olarak inşa ettiler. Ayrıca, Çin Seddi, İpek Yolu gibi ticaret yollarını kuzeydeki agresif kabilelerden korumak için de kullanılmıştır.

Çin Seddi’nden ayrılmış Ming Hanedanlığı öncesi yapılmış bölümler, Cengiz Han’ın seddin etrafını dolaşıp Çin’i fethetmesini engelleyememiştir. Çin, Moğolların ilk fetihlerinden birisi olmuştur. Daha sonra Moğollar, Ming Hanedanı tarafından yenilgiye uğramıştır ve Çin’i kaybetmiştir. Bunun ardından Ming Hanedanlığı sedde yeni bölümler ve izleme kuleleri ekleyerek Çin Seddi’ni genişletmiştir.

Çin Seddi, son olarak 1938’de Çin-Japon Savaşı esnasında askeri angaje kuralları kapsamında kullanılmıştır.

Çin Seddi, dünyadaki en uzun ve en büyük insan yapımı bir yapıttır. Doğal olarak, yapımında çalışan binlerce emekçi ve işçi yapım esnasında ölmüştür. Bundan dolayı bazı yazarlar, Çin Seddi’nin dünyanın en uzun mezarlığı olduğunu söylemektedir. İnşaatın bir milyondan fazla hayata son verdiği tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, popüler yanlış anlayışın aksine, cesetler seddin yapımı için malzeme olarak kullanılmamıştır.

Çin Seddi’nin Ziyaretçi Sayısı Ne Kadardır?

Yaklaşık 40-45 milyon yabancı turist, Çin Seddi’ni her yıl ziyaret etmektedir. ABD Başkanı Richard Nixon’un 1972’deki ziyaretinden sonra, Çin Seddi’nin turizm merkezi olması konusunda bir sıçrama yaşanmıştır. O zamandan sonra, Ronald Reagan, Michail Gorbachev, Rajiv Gandi, Fidel Castro, Bill Clinton ve Barack Obama gibi çok sayıda dünya liderleri Çin Seddi’ni ziyaret etmiştir. Çin’in başkenti Pekin’e yakın olan seddin Badaling bölümü, politik ziyaretçiler arasında popüler bir konuma sahiptir. Seddin en ünlü bölümlerinden bazıları Badaling, Jinshanling, Simatai ve Juyongguan bölümleridir.

Turizmde artan talepler, ne yazık ki Seddi’nin bakımını tehdit etmektedir. Çin Hükümeti, Çin Seddi’nin ticarileştirilmesi ve korunması arasında henüz bir denge kuramamıştır ve bu nedenle artan erozyon ve sıklıkla yıkıcı turistik faaliyetlerden dolayı Çin Seddi tehlike altındadır. Binlerce yıldır ayakta duran bu yapının korunmasının yanı sıra turizm için de kullanılması önemlidir. Bu dengenin kurulması ve seddin ömrünün uzatılması adına yapılması gerekenler üzerinde sürekli çalışmaların yaptığı bilinmektedir. Bu tarihi yapının asırlar boyunca ayakta kalmasının sağlanması hemen herkesin ortak dileği olacaktır.