Forumteams.com !

Tam Versiyon: Uydu Çeşitleri Nelerdir ?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Uzaya fırlatılan uydular farklı amaçlarla da kullanılabilmektedir. Dört temel uydu sistemi vardır. Her birinin işleyiş biçimi ve çalışma prensibi farklıdır. Bu çeşitlerden de kısaca bahsetmek isteriz. Şimdi bunları sıralayalım.

1. Haberleşme Uyduları

Dünya üzerinden 35.784 kilometre yükseklikte olan jeosenkron adı verilen zemine eş zamanlı yerleştirilir. Uydu döngüsünü yaklaşık 24 saatte tamamlarlar. Bu uydular; Dünya’da bulunan bir verici istasyonundan alınan (Uplink) elektro-magnetik dalga sinyallerini üzerine alarak sinyallerin taşıyıcı frekanslarını değiştirip tekrardan aldığı yere yani Dünya’ya gönderir. Dünya üzerinde kullanışlı olan bu uydular; televizyon, telefon, radyo, faks, veri toplama gibi uygulamaları tek noktadan alıp tekrardan teke veya çoklu noktalara iletme imkanı sunar. Bu uydu çeşidi en çok kullanılan uydu çeşidi olup, Dünya’nın yörüngesinde bulunan uyduların da büyük bir bölümünün haberleşme uydusudur.

2. Askeri Uydular

Adından da anlışılacağı üzere askeri amaçla Uzaya gönderilmiş uydulardır. Bu uyduların amaçları rakip düşmanları izleyerek istihbarat toplamak diyebiliriz. Bunun dışında ülkelerdeki askeri birliklere istenilen bilgiler doğrultusunda konum ve veri sağlama, bilgi alışverişinde bulunma gibi görevleri vardır. Belirlenmiş olan noktaları fotoğraflama gibi görevleri vardır. Başka askeri uydularının da askeri hareketliliklerini, askeri birlik araçlarını ve silahlarının hareketlerini takip etmek üzere sırf o amaçla gönderilen uydular da vardır. Çeşitli Dünya yörüngelerinde farklı özellikli askeri uydular bulunmaktadır. Bu uyduların isimleri şunlardır; Erken uyarı uyduları, haber alma uyduları, konumlandırma uyduları, saptama uyduları.

3. Metoroloji Uyduları

Dünya üzerinde yaklaşan bir fırtınayı veya 2-3 saat sonra oluşacak sağanak yağışı önlemimizi almak için hava durumu programlarını izleriz. Tam tamına doğru tahmin yapıldığı zaman bunlar bu tahmini nasıl yapıyorlar diye kendi içimizde sorgularız. Aslında bu sorunun cevabı çok basit, bulutların hareketlerini izleyebilen bir uydu sistemi her daim geri dönüşü sağlayarak oluşacak hava tahmini hakkında bilgiyi verir. Meteoroloji uyduları , Dünya üzerine yaklaşan her türlü hava olayını izleyip haber veren hem askeri olarak hem de sivil amaçlı kullanılıp bilgi alınan uydulardır. Dünya üzerinde 1500 kilometreye kadar uzaklıkta bulunan yörüngede ve 35.784 kilometre uzaklığında jeosenkron yörüngede iki farklı Meteoroloji uydusu bulunmaktadır. Yakın yörüngede bulunan uydular üzerinden hava durumlarını, kesin sonuçlu olarak ve hata payı olmayan tahminler yapılabilmektedir.

4. Uydu Yörüngeleri

Uyduların bulunduğu taraftaki yörüngeleri 6 kategori altında toplayabiliriz. Bu yörüngeler, Jeosenkron, Sun Synchronous, Polar, Meo, Leo, Heo olarak bilinen isimlerdir. Bu yörüngelerden Dünya ile eş zamanlı hareket eden ve pozisyonları sürekli aynı kalan, yerinden kıpırdamayan tek uydu yörüngesi Jeosenkrondur. Yeryüzünde 35.784 kilometre uzaklıkta bulunur. Uydu yörüngesi olarak Dünya üzerinde bilinir. Dünya ile eş zamanlı dönen yörünge ekvator enleminde bulunur. Yer yüzüyle hareket ettiğinden haberleşme uydularının kullanımı açısından en tercih edilenidir.

5. Uzay Araştırma Uyduları

Uzay araştırmaları sağlanması için farklı yörüngelerde 7 farklı uzay araştırma uydusu bulunur. Bu uydulara verilen isimler, astronomi uyduları, jeodezi uyduları, magnetosfer uyduları, meteor gözlemi, iyonosfer, güneş ve atmosfer uyduları şeklinde isimlendirilir.