Forumteams.com !

Tam Versiyon: Zıvana Nedir?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Zıvana Nedir?

Günlük hayatta çok kullandığımız kelimelerden bir tanesidir diye düşünüyorum.Bazen kızdığımızda,bazen ise sabrımızın taştığında hep kullanırız ''Beni zıvanadan çıkarma'' cümlesini. Peki anlamını bilerek mi kullanıyoruz yoksa ağzımıza bir yerlerden pelesenk olduğu için mi kullanıyoruz.Eğer siz de ben gibi bir yerlerden duyduğunuz için kullanıyorsanız gelin hep birlikte bakalım zıvana ne demekmiş!

[Resim: y6PNbM.jpg]

Yukarıdaki resimde polis memurunun içerisinde bulunduğu ve eski tarihlerde gördüğümüz şeyin adı zıvanadır! Metaldan yapılmış bir çeşit korumadır aslında zıvana.Beni zıvanadan çıkarma sözü de işte buralardan gelir..  13
Teşekkür ederim bilgilendirme için..
 Gülümseme
Güzelmiş.
haha   Büyük sırıtış 13
Zıvanadan çıkmak deyimi, oldukça sık kullanılan deyimlerden birisidir. TDK'ye göre, zıvanadan çıkmak deyiminin anlamı şu şekildedir:

- çok sinirlenmek, öfkelenmek

- aklını yitirmek, çılgın gibi davranmak

- denetlenemez duruma gelmek.

Hepimizin tepesini attıran durumlar olmuştur. Çok üstünüze gelindiği ya da çok sinirlendiğiniz anlarda, "yeter ulennn daatirim" diye hiç beklenmedik bi tepki vermişseniz, zıvanadan çıkmışsınız demektir.

Evet, zıvanadan çıkmak denilince, sinirlenmek, olağan dışı taşkın davranışlarda bulunmak akla gelir. "Zıvanasız" sıfatı ise deli, ölçüsüz davranışları olan, delişmen, aklını kaçırmış, çok öfkeli kişileri anlatmak için kullanılır.