Forumteams.com !

Tam Versiyon: WordPress Multisite Nedir?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Multisite, WordPress özellikleri hakkında en çekici veya konuşulanlar arasında olmayabilir, fakat kesinlikle en güçlüleri arasındadır. Tek bir kurulumda, istediğiniz sayıda web sitesini çalıştırabildiğinizi hayal edin. Küçük bir işletmeden dünya çapında bir kuruluşa herkes için faydalı olabilir.

WordPress’ in kullanımı kolay olduğu ve daha fazla işlevsellik için eklentileri kaldırabildiği bilinir. Ancak popüler içerik yönetim sisteminde (CMS) göründüğünden çok daha fazlası var.

WordPress’ in hemen altında yatan tonlarca güçlü özellik var. Bugün, sizi aralarında en benzersiz olanlardan biriyle tanıştıracağız; WordPress Multisite. Ne olduğunu, kullanmanın yararlarını ve sizin için uygun olabilecek bazı senaryolardan bahsedeceğiz. Bu makalemizde sizlere WordPress Multisite’ den bahsettik.

Ne Yapar?
WordPress multisite, CMS’ nin tek bir kurulumunda birden fazla web sitesi (“ağ” olarak adlandırılır) çalıştırmanıza izin veren bir özelliktir. Varsayılan olarak, birçok anahtar bileşen paylaşılmaktadır. Temalar, eklentiler ve hatta kurulum veritabanı bile ağdaki her site tarafından kullanılır.

Ancak, multisite’ nin “manuel” olarak etkinleştirilmesi gerektiğini unutmayın. Bunu yapmak için WordPress’ in orjinal sitesindeki Ağ Oluştur kısmına bakmalısınız.

Multisite ile çalıştırabileceğiniz site sayısında kesin bir sınır yoktur. Ancak, diğer tüm web siteleri gibi, barındırma ortamınızın yetenekleri de büyük bir rol oynamaktadır. Ne kadar çok siteye ve ziyaretçiye sahipseniz, ihtiyacınız olan güç o kadar fazla olur.

Süper Yönetici Rolü
Süper Yönetici, En üst düzey hesaptır ve ağdaki her siteyi ağın kendisiyle birlikte yönetebilir. Örneğin, bir Süper Yönetici ağdaki her site için hangi eklentilerin ve temaların kullanılabileceğini seçebilir. Siteye özgü yöneticiler atayabilir, eklentileri yükleyebilir ve siteler ekleyebilir veya kaldırabilir.

Adres Yapısı
Bir ağ kurarken, kullanıcıların sitelerinize nasıl erişeceğini seçebilirsiniz. Seçenekleriniz ise şunlardır;

Subdomain
Her yeni site, ana web sitenizin bir subdomain‘ i olacaktır. Subdomain’ inizin, Domain’inizin DNS’ sine eklenmesi gerekir.

Subdirectory
Subdirectory kurulumlarının bakımı kolaydır, çünkü DNS bir faktör oynamaz. Yeni siteler, etki alanınıza eklenen bir klasör olarak eklenir.
Hangi ağ türünü seçerseniz seçin, yine de her siteye özel üst düzey alanlar ekleyebileceğinizi unutmayın . Her site için farklı bir etki alanı kullanmayı planlıyorsanız, Subdirectory yükleme türüne bağlı kalmak daha kolaydır.

Yararları
Tekli site yüklemelerinin aksine, WordPress multisite’ı kullanmanın birçok yasal yararı vardır. Bunlar;

Birleşik Kullanıcı Arayüzü
Yüklemedeki rolünüze bağlı olarak, tüm web’ de oturum açma veya atlama gerekmeden siteden siteye (veya en azından erişim izniniz olanlara) kolayca erişebilirsiniz. İhtiyacınız olan her şey sadece birkaç tık uzaklıktadır.

İstersen Otomasyon
Ziyaretçilerin kendi sitelerini oluşturabilmelerini ister misiniz? Multisite, insanların bir web sitesine kaydolmalarını ve oluşturmalarını sağlar. Ancak, güvenliği artırmak ve ağa eklenen yeni siteleri onaylamak için yöntemler entegre etmek isteyebilirsiniz.

Sınırlı Erişim
Bir ağ içindeki her sitenin kendine ait kullanıcıları olabilir. Bu, yalnızca kişilerin belirli sitelerde değişiklik yapmasını istediğiniz zamanlar için kullanılması muhteşemdir.

Aynı şekilde, yalnızca Süper Yöneticiler sisteme eklentiler veya temalar ekleyerek eklentinin aşırı yüklenmesini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, eklentileri “Ağ Etkinleştirebilir”, yani her sitenin bunları kullanması gerekir. Aksi takdirde, yöneticiler kurulu diğer eklentileri etkinleştirmeyi seçebilir.

Daha Fazlasını Yapma Potansiyeli
Özel kod ve multisite uyumlu eklentiler aracılığıyla ağınıza güçlü işlevler ekleyebilirsiniz. Örneğin, ağdaki tüm veya belirli siteler arasında medya dosyalarını ve blog yazılarını paylaşmak isteyebilirsiniz. Ayrıca, ağ genelinde gezinme veya arama yetenekleri gibi kullanıcı dostu özellikler ekleyebilirsiniz.

Her site kendi ayrı bir varlık olarak başlayabilir ve bunları herhangi bir şekilde bağlayabilirsiniz.

Ne Zaman Kullanmalı
WordPress multisite inanılmaz özellikler içerir. Ancak, projeniz için doğru çözüm olup olmadığına karar vermek için kendinize aşağıdaki soruları sorun;

Sitelerim Birbiri ile İlgili mi ?
İdeal olarak, ağınızdaki tüm siteler arasında birleştirici bir etken bulunmalıdır. Sitelerin bir şekilde ilişkili olması, belki de “multisite” kullanımının en büyük nedenidir.

Sunucum Yükü Taşıyabilir mi ?
Birden fazla site sunucunuzdaki trafiği artırır ve yavaşlamaya sebep olur. Veritabanınızın siteler arasında paylaşılması da yavaşlamaya sebep olur. Site yedeklemenizi sık sık yapın ve bunu bir eklenti ile yapmak işlerinizi kolaylaştırır.

Ekip Üyelerim için Mantıklı mı ?
Bu, ağ sitelerinizin ilişkili olup olmadığına bakar. WordPress multisite , özellikle birden fazla web sitesine erişmesi gereken ekip üyeleriniz varsa sitenin bakımının daha kolay olmasını sağlar.

Risklere Değer mi ?
Bir veritabanı çöküşü veya engellenmiş bir eklenti güncellemesi tüm site ağınızı çökertebilir. Trafikteki bir dalgalanma veya tek bir siteye “Brute Force” saldırısı bile her şeyi etkileyebilir. Potansiyel faydalara karşı bu riskleri tartmak çok önemlidir.

Gelecekte ne Olacak ?
Hiç kimse geleceği tam olarak tahmin edemezken, neler olabileceğini düşünmek önemlidir. Daha fazla site eklemeniz gerekecek mi? Sonunda herhangi bir ağ sitesinin kendiliğinden kapatılması gerekecek mi? Ağınız mevcut barındırma ortamını aşabilir mi? Bu şeyleri şimdi düşünmek ve kararınızı nasıl etkileyebileceklerini belirlemek size katkı sağlar.

Multisite, WordPress özellikleri hakkında en çekici veya konuşulanlar arasında olmayabilir, fakat kesinlikle en güçlüleri arasındadır. Tek bir kurulumda, istediğiniz sayıda web sitesini çalıştırabildiğinizi hayal edin. Küçük bir işletmeden dünya çapında bir kuruluşa herkes için faydalı olabilir.

alıntıdır
Bu şekilde wordpress'in inceliklerini anlatan paylaşımlarınızı dört gözle bekliyorum. Teşekkürler
(12-09-2021 Saat 11:54)Joker’s Grin Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bu şekilde wordpress'in inceliklerini anlatan paylaşımlarınızı dört gözle bekliyorum. Teşekkürler

Rica ederim fırsat buldukça paylaşmaya çalışırım.   Gülümseme