Forumteams.com !

Tam Versiyon: Trafik Kazalarında Kusur Oranları Nasıl Belirlenir?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Maalesef ülkemizdeki trafik kazası oranları bir hayli fazla. Yapılan araştırmalara göre saatte ortalama 46 kaza gerçekleşiyor ve bu kazaların çoğu maddi hasar verirken; en önemlisi hayati tehlikelerle, hatta ölümle sonuçlanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerini incelediğimizde ise, 1 yıl içerisinde toplamda 1 milyon 182 bin 491 trafik kazası meydana gelmiş. Bu kazaların 185 bin 128’i yaralanma ve ölümle sonuçlanmış. 997 bin 363’ü ise maddi hasar içeriyor. Kısaca şunu söyleyebiliriz ki; kazaların hemen hemen %85’i maddi hasara yol açacak türden.

[Resim: Resim1-2.png]

Ayrıca kazaların büyük bir kısmı sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Kazalarda kusurun kimde olduğu ise yapılan incelemeler ve Tramer yardımı ile belirlenmektedir. Tramer; “Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi” kurumunun kısaltılmış halidir. Bu sistem tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur. Tramer sorgulama sayesinde bir araca dair sigorta işlemlerinin tamamına bakılabilir. Aynı zamanda aracın herhangi bir hasarı olup olmadığını kontrol edebilir ve tüm kaza içerikleri takip edilebilir. Böylelikle sigorta sektörüne olan güvenin artması ve faydaların çoğalması amaçlanır.

KUSURLU TARAFIN TESPİTİ
  • Gerçekleşen kaza sonucunda ilk olarak fotoğraf çekilir ve kaza tespit tutanağı Fakat kaza tespit tutanağı ve çekilen fotoğraf kusurun kimde olduğunu anlamak için yeterli bir tespit evrağı değildir.
  • Kaza tespit tutanağı ve fotoğraflar sigorta şirketine iletilir. 3 iş günü içerisinde bir değerlendirme yapılır ve tespit edilen kusur oranı Tramer’e  iletilir.
  • Şayet her iki taraf veya taraflardan herhangi biri kusur oranına itiraz etmek isterse; 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine başvurmaları gerekir.
  • 5 iş günü içerisinde itiraz edilmezse, doğrudan kusur oranı kabul edilmiş sayılır.
  • Eğer Tramer sigorta şirketinin değerlendirmesiyle hemfikir olursa sigorta şirketine haber verir. Sigorta şirketlerinin hemfikir olmaması durumunda ise, Tramer içerisinde işleyen Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na başvuru yapılır.
  • Olağan durumu bir de Tutanak Değerlendirme Komisyonu değerlendirir ve karar aşamasına gelinir.
  • Bu komisyondan çıkan karar doğrultusunda da hasar/tazminat ödemeleri gerçekleşir. Hasar/tazminat ödemelerinin yasal süresi 8 iş günüdür.

ÖRNEK KAZA SENARYOLARI VE YORUMLARI

1.

[Resim: Resim2-1.png]

Bu krokide gördüğünüz kavşak kontrolsüz bir kavşaktır. Gördüğünüz gibi trafik ışığı veya trafik polisi yok. Genişlikleri aynı olan iki yol olduğu için geçiş üstünlüğü de yok. Böyle bir durumda sağ taraftan seyir halinde olan aracın önceliği söz konusudur. Yeşil aracın, turuncu olanı beklemesi gerekirdi. Bu doğrultuda kusurlu olan araç yeşil olandır.

2.

[Resim: Resim3.png]

Bu krokide ise bir yol var ve bir de bu anayola katılım söz konusu. Haliyle yola katılan aracın beklemesi, sonrasında kontrollü bir şekilde çıkması gerekirdi. Bu durumda yeşil araç turuncu aracı beklemediği için kusurludur.

3.
[Resim: Resim4.png]

Bu krokiyi incelediğimizde ise, turuncu araç yeşil ışıkta duruyor ve yeşil araç hız sınırını koruyamadığı için kusurlu görülüyor. Böyle bir durumda turuncu ve yeşil araç için %50 kusurlu diyebiliriz. Fakat böyle bir noktada tutanaklar oldukça önem arz eder. Mesela turuncu aracın sürücüsü “önümden köpek geçiyordu” ve bu yüzden durdum diyorsa geçerli bir sebepten dolayı durmuş oluyor. Bu durumda da arkadan çarpan yeşil araç kusurlu olmuş oluyor. Bir diğer önemli nokta var ki; genellikle istisnalar dışında her zaman arkadan çarpan araç kusurlu durumdadır.

[Resim: Resim5.png]

Kimse arabasının başına bir şey gelsin istemez. Bu durum tüm sürücülerin ortak korkusudur. Özellikle son yıllarda trafiğe çıkan araç sayısı bir hayli arttı. Bu durum da beraberinde trafik yoğunluğu ve daralan otoparkları getirdi. Günümüzde sorunsuz bir yolculuk geçirmek neredeyse şans haline gelmiş durumda. Hal böyle olunca, dikkatli bir sürücüyseniz ve dış etkenler sebebiyle herhangi bir kaza ile hiç zarara girmeden üstesinden gelmek istiyorsanız trafik sigortası ve kasko size destek olacaktır. Aniden gerçekleşebilecek bir kazada diğer araca ya da üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararlar zorunlu masraflar doğrultusunda güvence altına alınır.

Kaynak:Doğa Sigorta