Forumteams.com !

Tam Versiyon: Deride Kan Toplanması Neden Olur?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Deri altı kanaması kendini deri içinde kanama ile oluşan kırmızı ve mor renkte döküntüler şeklinde görülmektedir. İç kanamaya kadar sebep olabilen bu durum kişileri hayati tehlikeye kadar ilerleyebilir. Bu nedenle tedavisinin yapılması gerekir.

Deride Kan Toplanması Neden Olur?

Trombosit kanın doğru bir şekilde pıhtılaşmasını sağlayarak kan damarlarının bütünlüğünü korumaktadır. Trombosit sayılarının çok düşmesi ciltte kanamalara ve morluklara neden olabilir. Kişilerin yaşının ilerlemesi ile birlikte daha belirgin şekilde görülmektedir. Kan toplanması vücutta herhangi bir darbe alması sonucunda görülmektedir. Vücudun herhangi bir bölümünde görülebilen bu durum genellikle el ve ayaklarda görülür.

Deri altında kan toplanması bazı sebeplere bağlı olarak görülmektedir. Kan toplanması derma katmanına etki eden yaralanmalar ve alınan darbeler sonucunda görülmektedir. Derinin sıkışması, haşlanması veya yanması, kimyasal madde ve alerjen gibi nedenlerden dolayı kan toplanması meydana gelebilir.

Kan toplanmasında doku içerisinde kanama yüzeysel veya derin olabilmektedir. Yüzeysel kan toplanmalarında şişme, renkte değişim ve ağrı gibi durumlar görülür. Derin kan toplanmasında ise geç renk değişimi, şişme ve bölgesel ağılar görülür.

Deride Kan Toplanması Nasıl Geçer?

Deri altında görülen iç kanama sebep olduğu sağlık problemlerinin yanı sıra görüntü olarak da kişileri rahatsız etmektedir. Deri altı kan toplanması durumunda kişilerin yapması gereken bazı şeyler bulunmalıdır. Fakat ilk önce mutlaka bir doktora görülmesi ve tedavi sürecinin başlaması gerekmektedir.

Kan toplanması ile oluşan kabarcıkların patlatılması enfeksiyon riskine neden olabilmektedir. Eğer kan toplanan bölge soyulur ve içerisindeki sıvı akıtılırsa sıvı temizlenir ve ardından bu bölgeye sık sık anti bakteriyel sabun ile yıkanmalıdır. Kan toplanma bölgesi genellikle temiz tutulduğu taktirde kendisi geçebilmektedir. Kan toplanma durumunda şu tedaviler uygulanabilir:

- Elastiki bandaj uygulaması

- Yerel soğuk uygulama

- Bazen hematomun boşaltılması

- Antienflamatuar ilaçlar

- Geç devrede fizik tedavi

Deride Kan Toplanması İçin Ne Yapılmalıdır?

Kan toplanması genellikle evde tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olsa da zaman zaman profesyonel bir yardım almak gerekmektedir. Kan birikmesi tırnak altındaki alanın %25'inden fazla ise mutlaka doktor başvurulması gerekir. Ayrıca şiddetli bir ağrı veya dokunulduğunda acı bir his var ise tehlikeli olabilmekte ve mutlaka hastaneye gidilmesi gerekir. Deride kan toplanması durumunda evde yapılması gereken bazı yöntemler de bulunmaktadır. Bu uygulamalar şunlardır:

- Kan toplanması oluşur oluşmaz hemen buz kompresi yapılmalıdır. Bu hem şişliği hem de acıyı azaltmaktadır. Bu uygulama deri altındaki kanamaları azaltmaktadır. Buz uygulaması yapılırken buzun doğrudan cilde direkt değdirmemeye dikkat etmek gerekir. Aksi halde cilt aşırı soğuktan yanabilir ve tahriş olabilir.

- Kan toplanmasını engellemenin diğer bir yolu da bölgesinin yüksekte tutulmasıdır. Kan toplanmasını engellemek için yaralanan veya darbe alan bölgenin yüksekte tutulması durumunda kan toplanması engellenebilir.

- Kan toplanması sonucunda yaralanan bölgenin enfeksiyon kapma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle ellerin sürekli temiz tutulması ve eller yıkanmadan o bölgeye dokunulmaması gerekir.

- Aloe vera suyu şişliği ve ağrıyı önlemede etkilidir. Kan toplanmasından dolayı oluşan şişlikleri aza indirmek için bölgeye aleo vera suyu veya jeli uygulanmalıdır. Ayrıca aleo veranın diğer bir özelliği de anti enflamatuar olmasıdır. Yani o bölgenin enfeksiyon kapmasını önlemektedir.