Forumteams.com !

Tam Versiyon: Uzaktan Kumandalar Nasıl Çalışır?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Genel olarak iki tür uzaktan kumanda vardır. Bunlar; kızılötesi (IR) ve radyo frekansı (RF)'dır. Kızılötesi uzaktan kumandalar, sahip olunan ana cihaza kızılötesi ışık darbeleri göndererek aktif hale gelir, RF uzaktan kumandalar ise benzer şekilde radyo dalgalarını kullanır. Pragmatik olarak, ikisi arasındaki en büyük fark menzildir. Kızılötesi uzaktan kumandalar, alıcı cihaza net bir görüş hattı gerektirir ve maksimum menzili 30 metredir. RF uzaktan kumandalar, yaklaşık 30 fit menzil ile duvarlardan ve köşelerden geçebilir.

[Resim: kumanda.jpg]

Uzaktan Kumandaların Çalışma Prensibi Nasıldır?
Stereolar, televizyonlar ve ev eğlence merkezleri gibi çoğu ev eğlencesi bileşeni IR uzaktan kumanda kullanır. Uzaktan kumanda bir dahili devre kartı, bir işlemci ve bir veya iki ışık yayan diyot (LED) içerir.

Uzaktan kumandadaki bir düğmeye bastığınızda, LED kızılötesi darbeleri aracılığıyla alıcı cihaza karşılık gelen bir kod gönderir. Fikir, bir SOS sinyalinin yanıp sönmesine benzer, ancak harfler yerine, yanıp sönen LED ışığı bir dizi 1'ler ve 0'lar iletir. "1" uzun bir yanıp sönme ile temsil edilebilirken, "0" kısa bir yanıp sönme ile temsil edilir. Bileşene yerleşik bir alıcı, ışık atımlarını alır ve bir işlemci, işlevi etkinleştirmek için gereken dijital bitlere flaşların kodunu çözer.

İstenen işleve ek olarak, uzaktan kumandalar ayrıca diğer veri bindirmelerini de taşımak zorundadır. Önce kontrol ettikleri cihazın kodunu iletirler. Bu, bileşenin IR alıcısına, aldığı IR sinyallerinin bunun için tasarlandığını söyler. Esasen bileşene dinlemeye başlamasını söyler. Bunu, IR aygıtına pasif moda dönmesini söylemek için bir durdurma komutuyla sınırlanan işlevsel veriler takip eder.

Bazı uzaktan kumandalar çok titiz olabilir ve kullanıcının uzaktan kumandayı doğrudan bileşene doğrultmasını gerektirebilir. Bunun nedeni zayıf bir vericidir. Pillerin değiştirilmesi yardımcı olabilir, ancak vericinin kendisi arızalıysa darbeler dar bir ışın şeklinde gönderilir. Daha sağlam IR yayıcılar ve çift LED'li uzaktan kumandalar, kullanıcının uzaktan kumandayı yayıcının genel yönüne doğrultmasına izin veren daha geniş ışınlar yayar.

Bazen, kanepede uzandığınız veya sevdiğiniz bir yer, eğlence merkezini veya TV'yi net bir şekilde göremeyebilir. Bir sehpa veya başka bir nesne genellikle engel olur. Bu durumda bir kolumuzu kaldırıp nesneyi cihazın "etrafında" kontrol etmeye çalışıyoruz. Bu oldukça can sıkıcı olabilir, ancak kolay bir alternatif var.

Işık nesnelerden yansıdığı için, bazen bir kanalı değiştirmek veya bir işlev komutu göndermek için uzaktan kumandaları yan duvara veya hatta tavana doğrultmak daha uygundur. Işık, duvar veya tavan yüzeyi tarafından yansıtılır ve dağıtılır. Avantajlı bir açıyla yansıtılırsa, saçılan ışık bileşene ulaşır. Çoğu zaman, dirseğiniz bir kol dayanağının üzerindeyken, bileğinizi geriye doğru döndürmek ve uzaktan kumandayı arkanızdaki bir duvara doğrultmak en kolay yoldur. Bu, uzaktan kumanda bileşenin tam ters yönünü gösterse bile oldukça iyi çalışabilir. Sinyalinizi yansıtmak için uzayda en kolay tatlı noktaları bulduğunuzda, engellenen görüş hattınızın etrafından dolaşmaya çalışmak yerine bunları kullanabilirsiniz.

Garaj kapısı açıcıları, alarm sistemleri, anahtarlıklar ve radyo kontrollü oyuncaklar RF uzaktan kumandalar kullanır. RF uzaktan kumandalar, radyo dalgaları kullanmaları dışında temelde IR uzaktan kumandalarla aynı şekilde çalışır. Daha önce bahsedildiği gibi, radyo dalgaları ayrıca duvarlara nüfuz edebilir ve nesnelerin ve köşelerin etrafından dolaşabilir, bu da RF'yi muhtemelen IR'den daha uygun hale getirir.

Bazı üst düzey eğlence sistemleri, genişletilmiş menzil için RF uzaktan kumandalarla birlikte gelir. Ayrıca, temelde bir aracı görevi gören RF tercümanı kullanarak IR uzaktan kumandalarının menzillerini genişletmelerine izin veren IR'den RF'ye uzaktan dönüştürücüler de vardır. RF dönüştürücü, IR sinyalini iletmek için RF dalgalarına dönüştürür. Bileşen tarafındaki dönüştürücü, bileşenin anlaması için RF sinyalini tekrar IR'ye dönüştürür.

Uzaktan kumandalardan bunaldıysanız, evrensel bir ana denetleyici düşünün. Sunulan düşük kaliteli evrensel uzaktan kumandalar, birden fazla cihaz kontrolüne izin verir. Ancak, gelişmiş bileşen özelliklerine erişmek ve kontrol etmek için orijinal uzaktan kumandalar gerekebilir. Bazı üst düzey evrensel uzaktan kumandaların LCD ekranları vardır ve geleneksel uzaktan kumandalardan çok elektronik pedlere benzerler. Bu evrensel ana denetleyiciler, orijinal uzaktan kumanda kullanma ihtiyacını ortadan kaldırır, ancak biraz öğrenme eğrisi gerektirebilir.
Hocam çok açıklayıcı olmuş, elinize emeğinize sağlık  Gülümseme