Forumteams.com !

Tam Versiyon: Wi-Fi Nedir?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Wi-Fi, Wireless Fidelity'nin kısaltması terimi, teknik standardı IEEE 802.11 grubu tarafından standardize edilmiş bir kablosuz iletişim protokolünü ifade eder.

[Resim: wifi.jpg]

Wi-Fi, Bağlantı Hızı ve Menzili
2.4 veya 5 GHz frekans bandında radyo dalgaları ile çalışır ve bilgisayarların veya cep telefonlarının geniş bant kablosuz ağ oluşturacak şekilde bağlanmasını sağlar. Bağlantı hızları, kullanılan 802.11 standardına göre değişir. Bunlar;
  • 802.11a için 54 Mbit/sn (teorik, menzil 10 metre),
  • 802.11b ile 11 Mbit/sn (teorik, en yaygın, teorik aralık 300 metredir),
  • 802.11ac için 1,3 Gb/sn, standart Ocak 2014'te onaylanmıştır.

İç mekanlarda, kablosuz Wi-Fi aralığı, betonarme duvarlara veya zeminlere (en fazla üç) nüfuz edebilir. Ancak bu koşullar altında, sinyal kaybolmadan önce verim 1 Mbps'ye düşer ve menzil 15 metreye düşebilir. Çoğu zaman iç mekanlarda yoğun bir ortamda (büyük engeller) 25 metre ve yalnızca küçük duvarların aşılması gerektiğinde 50 metrelik bir menzil beklenebilir.

IEEE 802.11 Standardı, Interbrand ve Wi-Fi Logosu
IEEE 802.11 standardı 1997 yılında yayınlandı. Verimliliği, güvenliği ve uyumluluğu iyileştirmek için birkaç kez geliştirilmiştir. Apple'ın iBooks'u, 1999'dan itibaren bir Wi-Fi modülüyle gelen ilk bilgisayarlardı. O andan itibaren "Wi-Fi" terimi, yin ve yang sembolünü anımsatan siyah beyaz logoyu da yaratan Interbrand şirketi tarafından popüler hale getirildi.

Bugün Wi-Fi; evde, işte veya halka açık her yerde bulunur. Esas olarak internete erişmek için kullanılır, ancak IP Üzerinden Ses (VoIP) olarak bilinen telefon iletişimi için de kullanılır. Özel kullanım için, Wi-Fi erişim noktasının bir parola ile güvenceye alınması önerilir. Bu şekilde, yasal olarak sorumlu olunan uygunsuz kullanım önlenebilir.