Forumteams.com !

Tam Versiyon: Dibazik Asit Nedir?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Dibazik asit, bir baz ile reaksiyona girdiğinde iki pozitif yüklü hidrojen iyonu veya proton verebilen asittir. Bu asit türü için daha modern bir terim diprotik asittir. Bir asit ve bir baz genellikle reaksiyona girerek tuz ve su oluşturur. Su, bazın negatif yüklü hidroksit iyonu ile reaksiyona giren asidin pozitif yüklü hidrojen iyonundan oluşur: H+ + OH- → H2O. Bir dibazik asit molekülünde, reaksiyon için iki hidrojen atomu mevcuttur ve bu nedenle, biri bir hidrojen atomu içeren bir asit tuzu olan iki tip tuz oluşturulabilir.

[Resim: asit.jpg]

Dibazik Asit ve Özellikleri Nelerdir?

Yalnızca bir proton sağlayabilen asit, monoprotik veya monobazik asit olarak adlandırılır. Örnekler hidroklorik asit (HCl) ve nitrik asittir (HNO3). Ayrıca ikiden fazla proton verebilen poliprotik asitler de vardır. Örneğin; triprotik olan fosforik asit H3PO4'tür. Asit molekülündeki hidrojen atomlarının sayısı ile asidin gücü arasında bir ilişki yoktur. Bu, moleküldeki hidrojenin çözeltide hidrojen iyonlarına ne ölçüde ayrıldığına bağlıdır. Kolayca bölünen bir hidrojen atomuna sahip asit, ayrılmayan iki hidrojene sahip asitten daha güçlüdür. Kısacası, hidroklorik asit (HCl) - bir monobazik asit - dibazik karbonik asitten (H2CO3) çok daha güçlü bir asittir.

Monobazik ve dibazik terimleri günümüzde asitler için nadiren kullanılmaktadır, ancak eski kimya ders kitapları bunları kullanabilir. Asitler artık yaygın olarak monoprotik, diprotik, triprotik vb. olarak tanımlanmaktadır. Dibazik terimi hala bazlar bağlamında görülebilir, örneğin, kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) dibazik olarak adlandırılabilir çünkü su oluşturmak için bir asidin H+ iyonu ile birleşebilen iki hidroksit grubuna sahiptir.

En iyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan asitlerden biri olan sülfürik asit, dibazik asit için iyi bir örnektir. Bazen bisülfatlar olarak adlandırılan sülfatlar ve hidrojen sülfatlar olarak bilinen iki tür tuz oluşturabilir. Karbonik asit, benzer şekilde karbonatlar ve bikarbonatlar oluşturabilen başka bir yaygın dibazik asittir. İkincisi genellikle bikarbonatlar olarak anılır. Sodyum bikarbonat veya kabartma tozu bunlardan en bilinenidir. Bu asit tuzları, sodyum hidrojen sülfat durumunda olduğu gibi asidik veya sodyum hidrojen karbonat durumunda olduğu gibi bazik olabilir.

Bir asit molekülündeki hidrojen atomlarının tümü, H+ iyonları oluşturmak ve bazlarla reaksiyona girmek için mutlaka mevcut değildir. Bu nedenle, sadece moleküldeki hidrojen atomlarının sayısını sayarak bir asidin monoprotik, diprotik veya poliprotik olup olmadığını söylemek mümkün değildir. Bu, diğer rollerde hidrojen içeren nispeten karmaşık yapılara sahip olabilen organik asitler için özellikle doğrudur. Bir örnek tartarik asittir (C4H6O6). Molekülde altı hidrojen atomu vardır, ancak öyle bir yapıya sahiptir ki, bunlardan sadece ikisi çözeltide hidrojen iyonlarına ayrılabilir, bu nedenle bir dibazik asittir.