Forumteams.com !

Tam Versiyon: Türkiye'ye En çok Hangi ülkelerden Sağlık Turisti Geliyor?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Hüseyin Sağmak, “2023 yılının ilk 9 ayında 1 milyon sağlık turisti sayısını yakaladık. Irak, Suriye, Azerbaycan gibi ülkeler ön plana çıkmakla birlikte Avrupa’dan, Almanya ve Birleşik Krallık’tan çok sayıda sağlık turisti çektiğimizi söyleyebiliriz" dedi.

Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Hüseyin Sağmak, “Ticaret Bakanlığı olarak, sağlık turizmi sektörüne 2012 yılından günümüze büyük desteklerimiz bulunmakta. 2023 yılına geldiğimizde, sağlık turisti sayısı ve sağlık hizmeti ihracatımızdaki gelirlerin çıktıları büyük memnuniyet vermekte. 2022 yılında sağlık turisti sayısı 1,2 milyon olurken 2023 yılının ilk 9 ayında 1 milyon sağlık turisti sayısını yakalamış bulunmaktayız.

Sağlık ihracatı gelirlerimizde ise 2022 yılında, 2,1 Milyar Doları yakaladık. Genel olarak, bakanlığımızın sağlık turizmine yönelik teşvik sistemi gelişerek devam ediyor. Bu yaşayan bir süreç ve sivil toplumun ve sektör temsilcilerinin bu sürece verdiği katkı çok büyük ve önemli. Ülkemizin genel olarak cari açığını kapatmada sağlık turizmi sektörünün büyük katkısı bulunmakta. Türkiye olarak sağlık hizmetlerinde gerçekten ileri bir noktadayız. Sağlık sistemimiz, doktorlarımızın kalitesi, kalifiye iş gücümüz diğer ülkelere kıyasla ne kadar ileride herkes tarafından bilinmekte” dedi.

Türkiye'ye en çok hangi ülkelerden sağlık turisti geliyor?

Hüseyin Sağnak, “Sağlık hizmeti ihracatı dediğimizde, medikal turizmi, esenlikler ve termal turizmi, engelli yaşlı bakım turizmi olarak üç ana başlık altında topluyoruz. Uluslararası hastalarımızın en çok geldiği ülkelere bakacak olursak yakın coğrafya ülkelerinin çok olduğu görülmekte.

Irak, Suriye, Azerbaycan gibi ülkeler ön plana çıkmakla birlikte Avrupa’dan, Almanya ve Birleşik Krallık’tan çok sayıda sağlık turisti çektiğimizi söyleyebiliriz. Öne çıkan tedavi branşlarımızın ise estetik, saç ekimi, diş, onkoloji, tüp bebek ve kalp cerrahisi olduğunu görüyoruz. 2022 yılında ise, bakanlık teşvik desteklerine spor turizmini ekledik” diyerek, ilgilileri teşviklere başvurmaya davet etti.

Dünyada sağlık turizmi harcamaları 2027’de 8.5 Trilyon Dolara ulaşacak

İZSATU Başkanı Dr. Bülent Cinel, sağlık turizmini dört ana başlık altında değerlendirdiklerini belirtti. Medikal, Termal, SPA ve Wellness, İleri Yaş ve Engelli Turizmi olarak kategorize ettikleri bu başlıkların önemini vurgulayan Cinel, termal turizminde Avrupa'da önde olan Türkiye'nin dünya genelinde ise 7. sırada yer aldığını ifade etti.

Özellikle pandemi sonrasında dünya genelinde sağlığın ve sağlıklı yaşam ekonomisinin önemli bir yer kazandığını belirten Dr. Cinel, bu kapsamda geleneksel ve tamamlayıcı tıp, halk sağlığı, sağlıklı yaşam gayrimenkulleri, kişisel bakım ve güzellik, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, akıl sağlığı ve iş yeri sağlığı gibi yeni sektörlerin ortaya çıktığını dile getirdi.

Sağlık turizmi alanında dünya genelinde harcanan miktarlara da dikkat çeken Cinel, “2022-2027 projeksiyonuna göre; 2022'de 5.6 Trilyon Dolar, 2023'te 6.2 Trilyon Dolar ve özellikle 2027'de 8.5 Trilyon Dolara ulaşacağı öngörülüyor. Türkiye'nin toplam sağlık turizmi geliri ise 10 Milyar Dolar, ancak bu alanda daha fazla çaba harcanması gerekiyor” dedi.

Sağlık turizminden önemli pay alan illerden birinin de İzmir

Sağlık turizminden önemli pay alan illerden birinin de İzmir olduğunu da belirten Cinel, kentin en çok obezite cerrahisi, diş hastalıkları ve göz hastalıklarının tedavileri için tercih edildiğini dile getirdi.

Dr. Bülent Cinel, sağlık turizminde başarı için süreçleri iyi tanımlayan, güvenilir, sürdürülebilir, kalite odaklı ve marka değeri olan ülkelerin bu alanda gerçek başarıya ulaştığını ifade ederek, “Türkiye'nin bu alanda başarı elde etmek için lobi ve tanıtım faaliyetleri yapması, özellikle termal ve ileri yaş turizminde markalaşması, yeni stratejiler geliştirmesi ve ülke destinasyon imajını güçlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: turizmaktuelTv
Bize pahalı turiste ucuz olunca böyle olması doğal  Gülümseme

Ziyaretçi

Türkiye'ye doğru hasta hareketinin en önemli nedenlerden biri yaşadıkları ülkelere göre daha uygun fiyatlar ile yüksek kalitede hizmet alınabilmesidir.