Forumteams.com !

Tam Versiyon: Kediler Neden Çok Uyur?
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
[Resim: images?q=tbn:ANd9GcRjHbWr2x781T-hJKk34O0...w&usqp=CAU]

Kediler avcı hayvanlardır ve beyinleri kovalama-avlamaya programlanmıştır. Evcilleşmiş olsalar da ev kedileri halen bu vahşi tarafları korular. Avı kovalamak çok ciddi ölçüde enerji gerektirir. Kediniz dışarıda av peşinde (ya da evde oyuncaklarını avlarken) koşarken uyku esnasında biriktirdiği enerjiyi kullanır.

Kedilerin uyku sürelerinin ve gün içinde uyumalarının nedenini anlamak için faal oldukları zaman dilimini bilmek önemlidir. Kediler gün doğumu ve gün batımı esnasındaki alacakaranlık saatlerde aktiftirler. Bu da kedilerin, sokak köpekleri, hamster ve dağ gelincikleri gibi (gece yaşayandan ziyade) alaca karanlıkta yaşayan hayvan olma özelliklerini teşkil eder. Hayvan psikolojisi alanında 25 yılı aşkın klinik deneyimi olan Doktor David Sands şöyle diyor.

Bunun sebebi kedilerin, özellikle alaca karanlıkta faaliyet göstermeye adapte olmuş görüşleri ile milyonlarca yıl içinde küçük ve hafif avcılar olarak evrimleşmesidir.

Örneğin tüm kedilerin, her bir retinanın ardında bulunan tapetum (yansıtıcı bir doku tabakası), bir aynaya nasıl sahip olduklarına bakalım: Bu adaptasyon, pisiciklerinizin gözlerinin karanlıkta parlayan küreler gibi görünmesine sebep olmasının yanı sıra, gözlerine çarpan ışığı anlamlandırabilmek için onlara ikinci fırsat sunar- böylece karanlık ortamlarda etkin bir şekilde daha çok görmelerine olanak sağlar.

Kediler alaca karanlık hayvanları oldukları için, alaca karanlıkla avlanabilmek üzere enerji depolarlar. Evcilleşmeden önce kediler bu zaman aralığında avı bulmak, kovalamak ve yakalayabilmek için çok ciddi oranda enerji sarf ederlerdi. Ev kedilerinin öğünler öncesi avlanmaları gerekmese de, doğal avcı içgüdüleri onları halen gün doğumu ve gün batımı için enerji toplamaya teşvik eder. Bu nedenle de günün aydınlık kısmını uyuyarak geçirirler.