Forumteams.com !

Tam Versiyon: WordPress Htaccess Dosyası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Şu Anda Arşiv Modunu Görüntülemektesiniz. Tam Versiyonu Görüntülemek İçin Buraya Tıklayınız.
WordPress Htaccess Dosyası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

.htaccess dosyasının site üzerinde çok büyük etkisi vardır. Erişim izinleri, engellemeler ve hata mesajları gibi sunucu ayarlarını yapılandırmak için kullanıldığı gibi, IP engellemek, verileri sıkıştırmak gibi işlemleri’de .htaccess ile yapmanız mümkündür.

Asla yedek almadan htaccess dosyasını düzenlemeyin

.htaccess Dosyayı düzenleyebilmek için bir FTP programına ve bir metin düzenleyicisine(notepad++ gibi) ihtiyacınız vardır.
.htaccess dosyasında herhangi bir değişiklik yapmadan önce, yakın zamanda dosyayı yedeklediğinizden emin olun. Basit bir metin dosyası olduğundan, onu FTP programınızla kolayca indirebilir ve bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Değişiklik bir hataya yol açarsa, yedeklemeyi tekrar yükleyebilir ve hatalı dosyanın üzerine yazabilirsiniz.

WordPress standart htaccess dosyası

WordPress yazılımının kendine ait hazır bir htaccess dosyası bulunmaktadır;

şu Şekildedir.

Kod:
# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
# END WordPress

Yeni bir kod satırı eklemek isterseniz # BEGIN WordPress ve # END WordPress arasına kodu eklemeniz yeterli olacaktır. Sadece gerekli kodları eklendiğinizden emin olun çünkü yanlış ve gereksiz eklenen kodlar sitede yavaşlamaya sebebiyet verebilmektedir.

Htaccess dosyasını koruma

.htaccess dosyasını korumanın en önemli adımı dosya izinlerini ayarlamaktır. Bunun için erişim yetkisinin 644 olarak ayarlanması önerilir. Kontrol etmek veya değiştirmek için, FTP programınızla oturum açın. .htaccess sağ tıklayın, “Dosya İzinleri” butonuna tıklayınca ayarları görebilir ve değişiklik yapabilirsiniz.

[Resim: file.jpg]

Htaccess dosyası üzerinden yönlendirme yapma

Yönlendirmeler doğrudan. htaccess dosyasından ayarlanabilir. Örneğin özel bir 404 hata sayfanız var ve o sayfaya yönlendirme yapmak istiyorsunuz. Öncelikle ana dizine hazırladığınız 404.html dosyasını attıktan sonra aşağıdaki kodu. htaccess dosyasına ekleyerek yönlendirme yapabilirsiniz;

ErrorDocument 404 http://www.siteismi.com/404.html

Kaynak;
Kaynak