Çokca kişinin ortak problemi olan ağız kokusu, kimselerin günlük yaşamlarını ve bireysel ilişkilerini negatif etkileyen bir sağlık problemidir. Alınan besinlerden kaynaklanan geçici süreli ağız kokusunun yanında bir takım hastalıklar nihayetinde kronikleşmiş ağız kokusu da söz konusudur. Genellikle bademcik ve boğaz bölümünde sülfür üreten bir bakterinin neden olduğu ağız kokusu kronikleşmiş ağız kokularının %90’ını kapsar. Bundan hariç ağız hijyenine dikkat edilmemesi ile diş ve diş etleri üstünde biriken bakteriler ve daha az rastlanmakla beraber diyabet, akciğer, karaciğer, mide, böbrek hastalıkları, solunum yolları enfeksiyonu, kanser ve bazı metabolik hastalıklar da kronikleşmiş ağız kokusuna yol açabilirler. Bundan hariç ağız kuruluğu anaerobik bakterilerin üremesine ortam hazırlaması sebebi ile ağız kokusu probleminin diğer bir kaynağıdır.
Ağız kokusunun sıklıkla görülebilen belirtileri arasında dil üstünde acı ve metalik bir tat, kalın bir tükürük söz konusudur. Ağız kuruluğundan kaynaklanan nedenlerde ise ağızda yanma hissi, yutkunmada ve konuşmada zorluk var olan sorunlar arasındadır. Kronik ağız kokusu problemlerine sahip olan kişiler açısından bir diş hekimine veya bir doktora başvurarak münasip tedavi için profesyonel bir destek almaları en sağlıklı yoldur. Konulan tanıya münasip olarak sürdürülecek tedavi kalıcı çözümler açısından önemlidir.
Bütün bu tedavi yöntemlerinin yanında diş ve ağız bakımında ve beslenmede doğru alışkanlıkları kazandıracak bir takım önlemler alınmak suretiyle ağız kokusundan kurtulmak mümkündür.
Ağız kokusunda bilhassa tıp alanında izlenilen iki yöntem söz konusudur. Bunlardan ilki ağız ortamında oksijenleme yöntemidir. Bu yol ile kimyevi üretim bölünerek bakterilerin yok olması sağlanmaktadır. Diğer metotsa pek sık kulllanılan klor dioksit yahut sodyum kloritli diş macunları ve antiseptik gargaralardır. Bu biçimde sindirim sistemin üstündeki bakteriler yok edilecek sülfür bileşiklerinin ağızda yarattığı kötü koku etkisiz hale getirilir.
Ağız Kokusunu Gidermek İçin Çözüm Yolları
Ağız kuruluğunu engellemek için tükürük akışını uyaran nane, pastil ve şekersiz naneli sakız, maydonoz çiğnenmelidir.
Ağızdaki kuruluğu engellemesi ve ağız içini devamlı nemli tutması sebebi ile çokça su tüketimi ağız kokusu gideren diğer unsurlar arasındadır.
Ağız bakımı doğru biçimde yapılmalıdır. Dişlere ve diş etlerine zarar vermemek amacı ile yumuşak diş fırçası ve florürlü diş macunu kullanılmalıdır. Benzer biçimde ara sıra kabartma tozu ile dişleri fırçalamak asidik ortamlarda gelişen ve ağız kokusuna neden olan bakterileri etkisiz hale getirir.
Rafine karbonhidrat içeren işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ağız kuruluğunu engellediği için yüksek lifli gıdalar ile vücudumuzdaki aşırı mukozu ortadan kaldırdığı için de C, D, E, A ve B vitaminlerine sahip besinler tüketilmelidir.
Sigara, diş eti hastalıklarını ve ağız kuruluğunu artırdığı için içilmemelidir. Alkol de ağız kuruluğunu artırıcı özelliğiyle ağız kokusuna neden olan alışkanlıkların başında gelir.
Kükürt bileşiklerini ortadan kaldırması ve ağız bakterilerini azaltan polifenoller içermesi ile yeşil ve siyah çay içmek ağız kokusunu gidermek için etkili olmaktadır.