Gece   19-12-2020 Saat 19:50
#1
Cennet hurması, Trabzon hurması veya amme adı verilen bu meyve sonbahar mevsiminde ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde yetişir. Karadeniz bölgesi dışında Hatay ve Adana'da da yer yer yetişen bu meyveye Akdeniz hurması denmesinin nedeni buralarda da yetişmesidir.

[Resim: khzNQa.jpg]

Yoğun bir antioksidan kaynağı olan cennet hurması birçok hastalığa iyi geliyor hatta eskilerden beri alternatif tıpta tedavi yöntemi olarak kullanıyordu. Ciltteki sorunlardan göz hastalıklarına birçok yerde güvenle kullanılan meyve lif açısından zengin bir içeriğe sahiptir.

Cennet hurmasının faydaları

-Kilo vermeye yardımcı: Cennet hurması meyvesi içeriğinde çok az yağ ve karbonhidrat bulunur. Bu nedenle iyi bir diyet yaparak fazla kilolarını vermek isteyenler bu meyveden büyük ölçüde faydalanır.

-Enerji verir: Cennet hurması yüksek potasyum ve şeker içeriğinden dolayı doğal bir enerji verici olarak kabul edilir. Günde 1 adet tüketilen cennet hurması herhangi bir güç dolu aktiviteyi gerçekleştirmek için bize anında enerji verebilir. Yorgunluk ve stresin giderilmesi için iyi bir seçimdir.

-Bakır Deposu: Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan oldukça zengin olan cennet hurmasının 100 gr'ı, günlük mangan içeriğinin %15'ini, günlük bakır içeriğinin ise %12'sini kapsar. Bakır içeriği, bağışıklık sistemi desteklediğinden, savunma sistemini kuvvetlendiren enzim yapısına katılır. Yani, vücudu savunan mekanizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bakır da en az mangan kadar bağışıklık sistemi desteklemesinin yanında, kırmızı kan hücrelerinin de yapımını sağlar.

-Tam bir antioksidan Kaynağı: Sağlık için yaralı olan değerli antioksidanları içerir. Taze meyvesi, likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini gibi diğer antioksidanları da içerir. Aynı zamanda bu bileşikler, çeşitli hastalık süreçlerinde rol oynayan, vücudun savunma sistemini bozan metaboliklere karşı, vücudumuzu koruyucu etki gösterir.

-Sindirim Sistemini düzene sokar: Lifler, bildiğiniz gibi, iyi bağırsak hareketleri için gereklidir. Bu lif bakımından zengin meyvelerin düzenli kullanımı bağırsak hareketiyle ilgili sorunları hafifletebilir ve böylece sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasının yolunu açabilir. Cennet hurmasında bulunan bileşenler, bağırsak hareketini düzenler, böylece ishalden kurtulma sağlar. Bu da sindirim sistemini sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

-Hipertansiyona iyi gelir: Sodyum, aşırı diyete dahil edildiğinde hipertansiyonu tetikleyebilir. Trabzon hurması, düşük sodyum seviyelerine sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, hipertansiyonu olanlar için tasarlanmış dengeli bir düşük sodyum diyetinin bir parçası olarak kullanılabilir.

-Kalp Sağlığını korur: Yüksek lif hipertansiyonu önlerken, kalp sağlığını da korur. Bağışıklığı güçlendirerek, hastalıklara karşı korur. İçeriğinde bulunan fazla karbonhidrattan dolayı, şeker hastalığı olan kişiler yarım cennet hurmasının bir ara öğünde tüketebilirler.

-Mide ve bağırsak problemlerine son: Yoğun miktarda lif içermesi, mide-bağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak, kabızlığı önler. Mide bağırsakta oluşabilecek irritabl bağırsak sendromunu engeller.

Cennet hurması en çok hangi bölgede yetişir?

Cennet hurması, ülkemizde en çok Karadeniz kıyı bölgelerinde, Hatay, Antalya ve Mersin'de bulunur. Cennet hurması içeriğinde bolca A, B ve C vitamini, kalsiyum, potasyum, fosfor ve çinko bulunur.

KAYNAK
salvadorhasan   30-05-2021 Saat 20:51
#2
ağız kuruluğu yapıyor onu sevmiyorum
SteLLase   05-06-2021 Saat 16:38
#3
Domatesi andırıyor görüntüsü  Gülümseme ama Tadı çok güzel   Kızarmak

Teşekkürler...
Damla   19-06-2021 Saat 12:26
#4
Dünyanın en güçlü antioksidanını içinde barındırıyor. Bol bol tüketilmesi gereken bir meyve.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi