Damla   10-10-2020 Saat 11:48
#1
Çorbanın Önemi ve Çorba Çeşitleri

Kimimiz öğle veya akşam yemeğinde çorba olmadan kendimizi doymuş hissetmeyiz. Çorba beslenmede önemli bir yere sahiptir.

Yemeğin başlangıcı olan çorbalar, özel olanlar ve soğuk servis yapılanlar hariç sıcak servis edilmektedir. Yemeklerin tamamlayıcısı olan çorbaların bazı özel olanları daha doyurucu olduğu için bunlarla birlikte ağırlığı daha az olan yemek menüleri hazırlanır.

Özellikle Türk mutfağında çorbanın yeri çok daha farklıdır. Örneğin kahvaltıda çorba servisi bize hastır. Çorba tüketimi hastalar ve çocuklar için son derece önemlidir. Çorba çeşidinin bol olması o mutfağın kültürünü yansıtır.

Çorba Terbiyesi :
Çorbaya terbiye katılması da Türk mutfağına özgü bir uygulamadır. Besleyici değerini artırmak, lezzet katmak veya görünüşünü ya da kıvamını değiştirmek için terbiye yapılır.

Terbiye Çeşitleri
Yumurta sarısı ve limon
Altı porsiyonluk bir çorba için 2-3 yumurta sarısı ve 1/2 bardak limon suyu yeterlidir. Bu ikisi çırpılır ve ılık çorbadan biraz alınıp yumuşatılarak çorbaya ilave edilir.

Yumurta sarısı ve süt
Süt ölçüsü bir su bardağıdır. Birinci terbiye çeşidiyle aynı şekilde hazırlanır. Genellikle miyaneli, ezmeli, püreli çorbalarda kullanılır.

Sirke ve sarımsak
Ezilmiş sarımsak ve sirke karıştırılarak çorbaya servisinden hemen önce eklenir. İşkembe çorbası ya da paçada kullanılır.

Çorbaların Gruplandırılması

1- Berrak Çorbalar
Sıcak servis edilir. Bouillon, petit marmite, consomme ve bu çorbaların çeşitleri de vardır.

2- Koyu Kıvamlı Çorbalar
Koyu kıvamlı çorbalar kremalı çorbalar, püre çorbalar ve sebze çorbaları olarak kendi aralarında ayrılır. Her grup kendi arasında da çeşitlerine ayrılır.

3- Özel Çorbalar
Çeşitli milletlere özgü çorbalar vardır ve bu çorbaları menüde bulundurmak turistler için bir karşılama gibidir.

4- Ulusal ve Yöresel Çorbalar
Türk mutfağında çok önemli yer tutmaktadır. Geleneksel hale gelmiş çorbalardır. Bu çorbalar, ezme fasulye çorbası, taze bakla çorbası, domates çorbası, düğün çorbası, arabaşı çorbası, yuvarlama, terbiyeli şehriye çorbası, işkembe çorbası, nohutlu işkembe çorbası, kabaklı pirinç çorbası, şafak çorbası, tarhana çorbası, ezme kırmızı mercimek çorbası, ezme yeşil mercimek çorbası, yoğurt çorbası, köfteli yoğurt çorbası, yayla çorbası, mantı çorbası, karalahana çorbası, ezo gelin çorba olarak sıralanabilir.
İfadeleri İptal Et?
  
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi