Facebook Github Google

KrALiÇe   28-11-2020 Saat 23:13
#1
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı | Çanakkale

[Resim: btX2DL.jpg]

Çanakkale il sınırlarındaki Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 1915 deniz ve kara savaşlarına sahne olan 33 bin hektarlık alanı kapsıyor. Eceabat ilçesinde Akbaş ile Ece Limanı arasındaki hattın güneyinde kalan saha, 2 Kasım 1973 tarihinde milli park ilan edildi.

Milli park müdürlüğü 1977’de kuruldu ve halen Çevre ve Orman Bakanlığının birimi olarak görevini yürütüyor. Milli park müdürlüğü, Çanakkale Savaşının anıt ve şehitliklerinin bakım ve onarımını yapmak, bunlara ulaşacak altyapıyı hazırlamak, iç ve dış turizm taleplerini uygun standartlar içinde karşılamak, tanıtıcı ve bilgi verici tesisleri kurmakla görevli.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırlarında bir ilçe (Eceabat) ile sekiz köy yer alıyor. Milli parkta 45 adet Türk şehitlik ve anıtı bulunuyordu. “Şehitler Coğrafyası” çalışmaları kapsamında 2004 yılında arazide 28 adet şehitlik tespit edildi. Bu şehitliklerden Kocadere, Şahindere, Soğanlıdere ve Büyük Anafarta şehitliklerinin inşaatı tamamlanarak 2005 yılında ziyarete açıldı; 2006 yılında Karayörükderesi, Çataldere ve Kesikdere şehitliklerinin ziyarete açılmasıyla yerli anıt ve şehitlik sayısı 52’ye yükseldi.

Milli parkta ayrıca bir ana tanıtım merkezi, üç müze, iki ziyaretçi dinlenme noktası bulunuyor.

Milli park sahasında yabancı anıt ve mezarlık sayısı ise 33. Bunlar 1919 yılında düzenlenmeye başladı, Lozan Antlaşmasının imzalanmasıyla da bugünkü hallerini aldı. Lozan Antlaşmasının 124.-136. maddelerinde bu alandaki yabancı anıt ve mezarlıkların bakım ve onarımları hakkında hükümler bulunuyor. Bu hükümlere göre Britanya Kraliyet Harp Mezarlıklar Komisyonuna bağlı olarak Çanakkale’de bulunan müdürlük tarafından bakım ve onarımları yapılıyor.

[Resim: vugiG2.jpg]

KİLYE KOYU ANA TANITIM MERKEZİ
Uzun Devreli Gelişme Planı bünyesinde inşa edildi, 18 Mart 2005 tarihinde hizmete açıldı. Gezi amacıyla gelen turların bilgi alabilecekleri bir merkez olarak planlandı. Merkezin kapalı sergi alanında bilgi panoları ve dokunmatik bilgisayar ekranlı bilgi panoları bulunuyor. Açık sergi alam ise savaş sırasında çekilmiş fotoğrafların yer aldığı mermer panolara sahip. Kafeterya, 100 kişilik sinevizyon gösteri salonu, toplantı salonu, kütüphane merkezdeki diğer üniteler. Binanın arka kısmındaki duvarda Çanakkale Savaşına katılmış Türk birlik komutanlarının portreleri var.

KABATEPE MÜZESİ
Kabatepe mevkiindeki müzede Arıburnu-Anafartalar bölgesindeki savaşlar hakkında bilgiler, savaş malzemeleri, üniformalar, Başbakanlık Arşiv Müdürlüğünden alınan bazı arşiv ve fotoğraflar sergileniyor. Kabatepe Müzesi 1984 yılında yapıldı; tanıtım merkezi, müze, otopark ve anıttan oluşuyor.

BİGALI ATATÜRK EVİ
Dönemin köy muhtarına ait bu ev 18-25 Nisan 1915 tarihleri arasında Yarbay Mustafa Kemal tarafından 19. Tümenin karargâhı olarak kullanıldı; 1973 yılında müze haline getirildi ve 1980’li yıllarda restore edildi.

Atatürk Evinde Mustafa Kemal’in kullandığı bazı eşyalar, sivil ve askeri kıyafetleri sergileniyor.

İnsan Doğrulama:
Lütfen aşağıda gördüğünüz onay kutusunu işaretleyin. Bu işlem, otomatik spam botlarını önlemek için kullanılır.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi