Facebook Github Google

Limon   28-02-2021 Saat 12:19
#1
Kedi Bakmanın Püf Noktaları

Evcil hayvanlar içerisinde evde yaşamaya en uygun canlılardan biri olan kedi, zarif ve kendinden emin yürüyüşleri, sıcak kanlılığı ve sevimliliği ile sizde sahip olma duygusu uyandırıyor olabilir. Evde canlı bakımının çeşitli zorlukları olduğu bilinmeli ve evcil hayvan edinmeden önce bu zorluklar düşünülüp buna göre karar verilmeli. Tuvalet ihtiyacını evde karşılayan, dışarı çıkartıp gezdirmek gibi bir zorunluluğa sahip olmayan kediler en çok tercih edilen seçenektir. 

Milattan öce 1600’lü yıllardan beri kedilerin insanlar ile birlikte iç içe yaşadığı biliniyor. Erkek kediler yavru halde iken sahipleriyle yakınlık kurmaya bayılırlar. Oysa ileriki zamanlarda kendilerini geri çekerek sevgi ihtiyaçlarını alenen göstermekten hoşlanmazlar. Oysa dişi kediler yavru halde iken daha uzak kalmayı tercih ederler. Zaman içinde güven sağladıktan hemen sonra ise sahiplerinin yanından ayrılmayan sevgi yumağı haline dönüşebilirler.

Eğer kedi tüyü alerjisi gibi bir sıkıntınız yoksa ve gerçekten bir kedi sahiplenmek istiyorsanız ona evinizde yaşam hakkı sunmaya ve kedi tüyüne hazırlıklı olmanız gerekiyor. Özellikle bahar dönemlerinde bol bol tüy döken kediler, bu konuya tahammül edemeyen kişiler için doğru bir tercih olmayacaktır.

Evde Kedi Beslemek
Birçok insan evde kendi tükettiği besinler ile kedilerini beslemektedirler. Oysa bu, kedinin sağlığı için hiç de hoş olmayan bir beslenme şeklidir.

[Resim: Kedi-Bakmanin-Puf-Noktalari_metin1.png]

Kuru mama ya da yaş kedi maması ile beslenmesi gereken kedi bu beslenme tarzından uzaklaştığı anda hastalanabilir ya da tüy dökmesi yüksek oranda yaşanamaya başlayabilir. Protein, vitaminve mineral değerleri yüksek mamaları seçmelisiniz. Aksi takdirde kediniz normalden fazla besin tüketerek kilo problemi yaşayabilir.

Tırnak Kesimi

[Resim: Kedi-Bakmanin-Puf-Noktalari_metin2.png]

Veterinerde tırnak kestirimi yaptırabilirsiniz ama eğer vaktiniz kısıtlı ise bu işi siz de rahatlıkla yapabilirsiniz. Kediniz uyurken yavaşça patisine bastırarak tırnakların dışarı çıkmasını sağlayabilir ardından bir makas ile tırnakları ucundan kesebilirsiniz. Eğer çok dipten keserseniz kedinizin ölümüne neden olabilirsiniz. Bu işi ilk kez yapacaksanız öncelikle sadece ucundan kesmeyi denemelisiniz.

Kedinizin Aşı Takvimini Takip Edin
Kedinizi sahiplendiğiniz ilk gün karma aşının ilk dozunu yaptırmalısınız. 20. Gün karma aşının 2. Dozunu yaptırmalısınız. 27. Gün ise kuduz aşısını yaptırmanız gerekmektedir. Her yıl periyodik olarak tekrarlanması gereken kuduz ve karma aşısı, ense köküne 3 ayda bir dökülen parazit damlası ile devam etmelidir.

Kedi Kumunu Ve Mamasını Hep Aynı Yerde Tutun
Kediniz ilk başlarda evin çeşitli yerlerinde kendine ait bir alan belirlemek isteyecektir. Bu alanı siz ona en başından sunarak hem temizlenmesi kolay bir ortam hem de ona ait bir yer sağlamış olacaksınız. Dışkılarını yapacağı yerlerin temiz olmasını isteyen kedilerin kumlarını sık sık değiştirdiğiniz takdirde istenmeyen kazaların da önüne geçmiş olacaksınız. Mama ve su kapların temiz olması, düzenli zamanlarda mama koymak kedinizin yeme alışkanlığını da düzene sokacaktır.
İnsan Doğrulama:
Lütfen aşağıda gördüğünüz onay kutusunu işaretleyin. Bu işlem, otomatik spam botlarını önlemek için kullanılır.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi