ForumTeams

Kayıt Ol

Kenger Sakızı Nedir? Kenger Otunun Faydaları Nelerdir?

Konu

Döküman #1
[font=Trebuchet MS]Kenger Sakızı Nedir? Kenger Otunun Faydaları Nelerdir?[/font]
[Resim: kenger-sakizi-696x363.jpg]

Anadolu’ya has lezzetlerden birisi de kenger sakızı ve kenger kahvesidir. Tadı; toprak kokusu ve bildiğimiz kavruk kokusunun muhteşem bir karışımındadır.

Kenger otu; Anadolu’nun hemen her yerinde yetişen, Nisan ve Mayıs gibi çiçek açan, tüylü, çok yıllı, bol sütlü ve dikenli bir ot türüdür. Bilimsel adı Gundelia tournefortii olup papatyagiller ailesine mensup bir bitkidir. Yabani enginar olarak da bilinir. Karaciğere çok faydalı bir besindir.

Sağlık açısından oldukça faydalı olmasına rağmen bulunduğu yerlerin sarplığından ve dikenli oluşundan insanlar tarafından pek bilinmeyen bir bitkidir. Bir çok faydasının olduğu söyleniyor. Halk kültüründe Diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında, iltihaplanan veya patlayan kulak zarının tedavisinde, safra kesesi taşlarının düşürülmesinde, mide ağrısı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlarda kullanılıyor. Ayrıca şeker hastalarına iyi geldiğine dair inanışlar var.

Aslında kenger, kıtlık zamanlarının vazgeçilmez sebzesidir. Yiyeceklerin kısıtlı olduğu savaş ve kıtlık zamanlarından Anadolu insanının imdadına yetişmiş bir bitkidir. Yemeği, sakızı, salatası ve kahvesi yapılan bitkisidir. Çiğ olarak da tüketilebilen lezzetli bir sebzedir. Kenger sakızı ve kahvesi Anadolu’ya özgü ürünlerdir ve keşfedilmeyi beklemektedir.

Kenger Sakızı Nasıl Yapılır?

Eğer yolunuz Haziran sonundan Ağustos başına kadar köylere düşerse bu bitki mutlaka karşımıza çıkacaktır. Hatta Anadolunun pek çok şehrinde ( Sivas, Malatya, Elazığ, Maraş ) yazları pazarlarda ve köşe başlarında bu sakızı satan satıcılara halen rastlamak mümkün.

Kenger otundan sakız yapmak için sabah erken saatlerde kalkılır ve hava ısınmadan kengerlerin kökü bir çapa ile açılarak kök kısmına bir bıçak ile çentik açılır ve sütün çıkması sağlanır. Toprak kokusunda bembeyaz bir süt akmaya başlayacaktır. İhtiyaç kadar kanatılır ve kuruması için öğlenden sonra veya akşam saatleri beklenir. Öğleden sonra kenger sakızı toplanmaya hazır olacaktır. O güzel tat tüm zahmete değecektir. Çiğnemeden önce iyice yıkayıp topraktan arındırmak gerekmektedir.

Kenger Kahvesi ( Diken Kahvesi ) Tarifi

Bir diğer Anadolu’ya has lezzette Kenger Kahvesidir. Tadı; toprak kokusu ve bildiğimiz kavruk kokusunun muhteşem bir karışımındadır. Kenger Kahvesi yapmak için öncelikle olgunlaşan bitkinin sert başları ezilir ve içerisinden çıkan tohumlar kurutulur. Daha sonra ise kurutulan tohumlar kavrularak diken kahvesi yapılır. Eski zamanlarda kahve kıtlığının yaşandığı dönemlerde insanların tükettiği bir kahve çeşidi olduğu söylenmektedir.
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Döküman Siyah Turpun Faydaları Nelerdir? Damla 3 78 29-05-2021 Saat 12:54 Son Yorum: SteLLase
Döküman Kaynana Dili Nedir Faydaları Nelerdir? BegonviL 0 100 29-03-2021 Saat 13:56 Son Yorum: BegonviL
Döküman Sedir Ağacı Yağı Kullanımı Ve Faydaları BegonviL 0 74 16-02-2021 Saat 14:34 Son Yorum: BegonviL
Döküman Taç Yaprağın Görevleri Nelerdir? BegonviL 0 101 10-01-2021 Saat 14:39 Son Yorum: BegonviL
Döküman Günümüzde Tehlike Altında Olan Bitki Türleri Nelerdir? BegonviL 0 90 10-01-2021 Saat 14:26 Son Yorum: BegonviL
Döküman Zerdeçal Bitkisi Hakkında Bilgi, Zerdeçal Bitkisi Nedir? Gece 0 111 09-01-2021 Saat 11:31 Son Yorum: Gece

Google Reklamları