şenol   02-02-2022 Saat 23:23
#1
Kul Hakkına Giren Davranışlar Nelerdir?

Kul hakkı bir insanın başka bir insan üzerinde olduğu haktır. Kul hakkının vebali oldukça fazladır. Allah (c.c.) “Benim yanıma her şeyi ile geleni affederim ama kul hakkı ile geleni affetmem buyurmuştur.” Allah (c.c.) kul hakkını haram kılmıştır. Kul hakkına girenin bu dünyada hakkına girdiği kişiden helallik alması gerekir.

Kul Hakkına Giren Davranışlar Nelerdir?
  • Bir insana iftira atmak kul hakkıdır.
  • Bir insan hakkında dedikodu yapmak kul hakkıdır.
  • Hırsızlık yapmak, korsan film izlemek, korsan oyun oynamak ve korsan kitap okumak vb. kul hakkıdır.
  • Bir insanın malına zarar vermek kul hakkıdır.
  • Bir insanın emanet ettiği mala ihanet etmek ki kul hakkıdır.
  • Bir insana olan borcunu zamanında ödememek kul hakkıdır.
  • Bir insanın istemediği davranış yapmak yani ona rahatsızlık vermek kul hakkıdır.
  • Rüşvet almak veya rüşvet vermek kul hakkıdır.
  • Yalan söylemek kul hakkıdır.
  • Bir insanı rencide etmek kul hakkıdır.
  • Bir kişiyi başkalarının yanında aşağılamak kul hakkıdır.

Kul Hakkı Günahı Nasıl Affedilir?
Kul hakkına giren insan mümkünse öncelikli olarak hakkına girdiği kişiden helallik istemelidir. Daha sonrasında kulun af edilmesi için tüm benliğiyle Allah’a (c.c.) yönelerek tövbe etmesi gerekir. Eğer ki hakkına girdiği kişiden helallik isteme durumu yoksa tüm samimiyetiyle Allah’a (c.c.) yönelerek tövbe istemeli ve bir daha yapmayacağına söz vermelidir.

Kul Hakkı Olan Kimse Cennete Giremez Mi?
Kul hakkı olan kimse cezasını çekmediği sürece cennete giremez. Hepimizin bildiği gibi imanı olan herkes elbette cennete girecektir. Ancak cennete girmeden önce yaptığı tüm hataların cezasını cehennemde çekecektir.

Hakkını Helal Etmediğin Kişiye Ne Olur?
Hakkını helal etmediğin kişi ahirette o hakkı ölen kişiden alır. Yani dünyada helal edilmeyen hak ahirete intikal eder. Hakkını helal etmeyen kişi de alacağı varsa öbür dünyada bu hakkı alır.

En Büyük Kul Hakkı Nedir?
Birbirinden farklı kul hakları vardır. En büyük kul hakkı diye bir tanımlama yapmamız çok da mümkün değildir. Çünkü kul hakkının büyüğü ya da küçüğü olmaz. Kul hakkının her türlüsü büyük günahtır. İnsanlar birbirlerine karşı hassas davranarak kul hakkına girmemeyi çalışmalıdır.

Cenaze Namazında Hakkını Helal Etmezse Ne Olur?
Cenaze namazlarında helallik istemek nezaketen yapılmış bir davranıştır. Burada kişi hakkını helal etmese bile bir sorun teşkil etmez. Fakat kişi hakkını helal etmeyecekse nezaketen cenaze namazına katılmaması tavsiye edilir. Helal edilmeyen hak öbür dünyaya intikal ederek ilahi adalet gününde hesaba çekilerek Allah (c.c.) tartından cezası belirlenerek ödenir.

Kul Hakkının Dünyadaki Cezası Nedir?
Kul hakkının dünyadaki cezası net bir şekilde belirlenmemiştir. Ancak Allah (c.c.) bana kul hakkıyla gelmeyin diyerek öbür dünyada cezasının büyük olduğunu söylemiştir. Burada bize imkân dahilindeyse hakkına girdiniz kullardan helallik istememizi önermiştir.

Fikrin rütbesi yoktur.
Kurgu   03-02-2022 Saat 22:01
#2
Mutlaka birbirimize hakkımız geçer. Mutlaka haksızlığa uğrattığımız veya haksızlığa uğradığımız olur. Önleyemeyeceğimiz ama dikkat etmemiz gereken şeyler bunlar. Ama yine her zaman yeni bir şeyler öğrenebileceğimiz durumlar bunlar.
Joker’s Grin   05-02-2022 Saat 12:31
#3
Rabbim bizi kul hakkı yiyen kullarından uzak eylesin!
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi