Engin   22-07-2021 Saat 14:42
#1
Benzinli ya da dizel motorlu araçlarda fosil yakıtların yakılması ile enerji açığa çıkar ve aracın hareket etmesi sağlanır. Ancak bazı durumlarda yanma sonucu ortaya çıkan sıcaklık istenmeyen seviyelere ulaşır ve hararet ile karşılaşılır. Sanılanın aksine filmlerdeki gibi motordan dumanlar yükselmez, sadece gösterge panelinde yer alan ibre kırmızı kısma gelir.

[Resim: images?q=tbn:ANd9GcS7RN0CPEWVTsXzrFAAlNz...c&usqp=CAU]

Araba Hararet Göstergesi Kaç olmalı?
Aracın gösterge panelinde yer alan hararet ibresinin 90’ı geçmesi önerilmez. Geçiyorsa motorun normalden fazla ısınmaya başladığını anlayabilirsiniz. Genellikle 90’dan sonra kırmızı bir şerit başlar.

Araba Neden Hararet Yapar?
İçten yanmalı motorlara sahip olan arabaların silindirleri arasında yakıt yakılır. Bu nedenle de ciddi bir ısı meydana çıkar. Isıyı kontrol edebilmek için hava ya da sıvı versiyonları bulunan soğutma mekanizmaları devreye girer. Bazı durumlarda bu soğutucu mekanizmalar yeterince iyi çalışmadıkları için motor hararet yapar. Araçlarda ısının kontrollü olması önemlidir. Çünkü motor parçaları belirli bir ısı seviyesini aşmayacak şekilde çalışacakmış gibi üretilir. Isı yükseldikçe motor parçaları zarar görür.

Araba hararetinin başlıca nedenleri şöyle sıralanır:
  • Soğutma sıvısının azalması,
  • Soğutma fanının bozulması,
  • Hararet göstergesinin bozuk olması ve Motor hararet müşürünün bozulmasıdır. Hararet müşürünün görevi, soğutma suyu sıcaklığını belirleyip motor kontrol ünitesine bildirmektir. Müşürün yanlış ölçüm yapması, radyatör fanının devreye girmesini engeller ve bu da hararetin yükselmesine neden olur.
    Ayrıca yanlış vites değiştirme ve arabayı zorlama gibi sürücü hataları nedeniyle aracın harareti yükselebilir. Bunun dışında vantilatör kayışının kopması ya da devirdaim pompasının bozulması nedeniyle de hararet yükselebilir. Ancak böyle bir durumda hararet yükselmesine ek olarak hareket etmede de güçlük yaşanır.

Motor Hararet Yaparsa Ne Yapmalı?
1- Aracı gölge bir yere çekip kontağı ve klimayı kapatın. Kaputu açıp bir süre bekleyin.
2- Su kaybını kontrol etmek için radyatör kapağını açın. Fakat bunu arabanız tamamen soğuduktan sonra yapmalısınız. Aksi durumda kaynayan su yüzünüzü, ellerinizi yakabilir.
3- Su kaybından dolayı arabanız hararet yapmışsa su ekleyin.
4- Su seviyesi normalse bir tamirci çağırmanız ya da arabanızı en yakın tamirciye götürmeniz gerekir.

Soğutma Sistemine İyi Bakmanın Önemi
Motor, arabanızın en temel parçasıdır. Bu nedenle herhangi bir arıza durumunda ciddi ücretler ödenebilir. Motorun sürekli olarak yüksek sıcaklıkta çalışması ona zarar vereceği için kaçınılması gereken bir durumdur. Bu nedenle de soğutma sistemine iyi bakılması gerekir. Bunun için radyatör hortumu kontrolü, antifriz suyu değişimi, hararet müşürü ve göstergesi gibi sistemlerin bakımını periyodik olarak yaptırmalısınız. Genellikle periyodik bakımlar sırasında yetkili teknik servisler bu işlemleri yapmaktadır. Ancak kendiniz emin olabilmek için ayda 1 ya da 2 kere soğutma sıvısı gibi noktaları kontrol edebilirsiniz.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi