KrALiÇe   26-12-2020 Saat 18:18
#1
Ah gençlik! Nerede o sağlıklı, gür ve parlak saçlar. 

İnsan vücudu gelişimini bitirdiği anda maalesef hemen bir gerileme ve yaşlanma durumuna geçiyor. Tuhaf gelebilir belki fakat bu yaklaşık olarak gençliğin bittiği, yani 20’li yaşlardan itibaren başlıyor. 20’li yaşlardan itibaren tüm vücudumuzda yıpranmalar ve hastalıklara daha kolay yakalanma riskimiz artıyor.

Bu olgun döneme girilirken bu yıpranmalar karşısında en çok etkilenenlerden biri de saçlarımız oluyor. Her ne kadar genetik bile olsa tükettiğimiz besinler ve yaşam şeklimiz bu süreçte önemli bir faktör oluyor.

Kiminde 20’li yaşlarda saç sorunu başlarken kiminde 30’lu yaşlara çıkabiliyor. Nihayetinde yaşlanma ile birlikte bundan kaçış yok gibi görünüyor. Sadece yapabileceğimiz sağlıklı beslenme ve gıdalarla birlikte bu süreci daha da uzatmak mümkün.

Saç kökleri kafa derisinin altında yer alan küçük torbacıklardan oluşuyor ve bir saç teli ortalama 3 sene kadar faaliyetini sürdürüyor. Daha sonra dökülerek yeni saç teliyle değişime uğruyor. Yaşlanma süreciyle birlikte bu değişim sürecinde yeni çıkan her saç teli daha güçsüz durumda hayat buluyor.

Tüm uzmanların belirttiği gibi bu değişim sürecinde günde ortalama 100 ile 200 saç teli arasında bir kaybımız oluyor. Bu bazen hormonal değişikliklerle daha fazla olabiliyor. Fakat bilinen bir şey var ki bazı besin eksiklikleri aşırı saç dökülmelerine yol açabiliyor. Sağlıklı bir saça sahip olmak istiyorsanız ve dökülmelere karşı bu süreyi uzatmak istiyorsanız, saç bakımının yanı sıra beslenme konusunda özel gıdalar almak zorundasınız.

Sağlıklı saçlar için iki önemli besin maddesi var biri B6 vitamini diğeri ise çinko

B vitamini ve Saç Sağlığı

B vitaminleri sağlıklı ve güçlü saçlar için önemli bir konu. Özellikle B6 vitamini saçlarımızın sağlığı konusunda direkt etken bir vitamin. Vücut B vitaminleri kendi üretmediğinden besin veya takviye yoluyla almak zorundayız.

B6 vitamini hangi besin maddelerinde var derseniz, hayvansal gıdalardan tavuk, hindi, ton balığı, somon, karides, süt ve peynir bulunurken, bitkisel gıdalarda ise mercimek, ıspanak, kahverengi pirinç, ayçiçeği çekirdeği ve havuçta bulunur. Özellikle milli atıştırmamız çekirdekte fazlaca bulunur. Tuzlu olmamak kaydıyla tüketebilirsiniz.

Çinko ve Saç Sağlığı

Sağlıklı saçları korumak amacıyla diğer bir yardımcı besin maddesi de çinkodur. Çinko eksikliği aşırı saç kaybı ve saçın matlaşmasına yol açar. B6 vitamini gibi çinko da, et, tavuk, peynir ve deniz ürünleri gibi birçok hayvan gıdalarda bulunur. Ayrıca tam tahıllar, baklagiller, ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeğinde bolca bulunur.

Öneriler

Eğer aşırı bir saç dökülmesinden muzdarip iseniz mutlaka uzman bir doktora başvurun. Ki bu besin eksikliği dışında tiroid bozukluğu, aşırı kilo kaybı ve hormon dengesizlikleri gibi konular saç dökülmelerine yol açabilir. Onun dışında genetik yatkınlık hariç çoğunlukla B6 ve çinko eksiklikleri erken saç dökülmelerine yol açabiliyor. Yukarıda belirttiğimiz gıdaları bolca tüketebilirsiniz. Gözünüzden kaçmasın tuzlu olmamak kaydıyla ay çekirdeği ve kabak çekirdeğinde bolca b6 vitamini ve çinko var. Aşırıya kaçmadan ki çekirdekler yağlıdır tüketebilirsiniz.

Başta belirttiğimiz gibi, yaşlanma süreciyle birlikte vücudun yaşlanmaya tepkilerini alıyoruz. Yapacağımız en iyi şey dengeli, sağlıklı bir beslenmeye sahip olmak ve bu süreçleri uzatmak. Öyle insanlar var ki saçsız hali saçlı halinden daha da güzel. Psikolojik olarak kendinizi yıpratmayın ve daha fazla stres ile bu süreci hızlandırmayın.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi