22-02-2022 Saat 16:34
Passeridae familyasına ait olan serçeler insanlara yakın çevrelerde yaşayan konik gagalı bir kuş türüdür. Bu kuşların diğer kuşlardan farkı göç etmemeleridir. Yerleşik olarak yaşayan kuş türüdür. Genellikle kahverengi, siyah ve boz renkli olan bu kuşlar 11-12 cm boyundadırlar. Yaklaşık olarak 50 kadar türü olan serçelerin, insanların çevresinde yaşayan evcil türleri olduğu gibi, Afrika’da pirinç tarlalarına büyük zarar veren yabani türleri de vardır. Dişi türleri erkek türlerine göre daha soluk renklidir.
- Serçeler genellikle insanlara yakın çevrelerde bulunur. Sürü halinde yaşadıkları gibi küçük gruplar halinde de bulunurlar.
- Çevresel bir etken olmaz ise yakşık 20-25 yıl arasında yaşarlar.
- Genelde ağaçlar, kovuklar ve çatı altlarında bulunan boşluklarda derme çatma yuvalar yaparak yaşarlar. Genellikle boş kırlangıç yuvalarına da yerleşirler.
- Dişi serçeler, kahverengi benekli 4-5 tane beyaz yumurta yumurtlarlar. Yaklaşık 11-13 gün süren bir kuluçka süresi vardır. Yavrular bu kuluçka süresinden sonra iki hafta yuvada kalır ve daha sonra yuvayı terk ederler. Bu dişiler bir yaz süresi boyunca yaklaşık olarak 3 veya 4 defa yavrularlar.
- Serçeler normal şartlarda doğada bulunan tahıl, böcek, solucan ve tohum gibi geniş bir besleme yelpazesiyle beslenirler ancak insanların değiştirdiği yaşam koşulları nedeniyle insanların ürettiği çeşitli yiyeceklerle de beslenebilme yeteneğini sahip olmuşlardır.
- Tahıl taneleri ve tomurcuklar beslendikleri besinler arasında olduğundan Kuzey Amerika, Avusturalya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde, tarlalara zarar verdikleri için zararlı kuşlar arasında sayılırlar.
- Serçeler Kuzey Amerika’ya 19. yüzyılın ortalarında götürülmüş ve bir yüzyıl geçmeden tüm kıtaya dağılmışlardır. Ana vatanı Avrasya ve Kuzey Afrika olan serçeler Güney Amerika dışında hemen hemen dünyanın her yerine götürülmüşlerdir. Ayrıca serçeler Avrupa ve Afrika’da büyük gruplar halinde gezerler.
- Serçelerin en büyük düşmanı yırtıcı kuşlar ve kediler'rdir.
- Ayrıca kış aylarında tuzaklar ile çok sayıda serçe de avlanır. Serçelerin avlanması için hazırlanan ağlar ya da ağlara benzeyen aletler tuzak şeklinde hazırlanır. Alt kısımlarına buğday veya tahıl taneleri yerleştirilir, serçelerin gireceği kadar açıklık bırakılır ve serçeler girdikten sonra ağ çekilerek bu serçeler avlanır.