27-08-2022 Saat 22:33
Belirli miktarda maruz kalınan stres vücut için faydalıdır ancak aşırı stresle karşı karşıya kalındığında kalp rahatsızlığı, uyku bozuklukları, mide rahatsızlıkları, baş ağrısı ve dolaşım sistemi bozuklukları gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir.
Stres aynı zamanda fiziksel görünüm üzerinde de etkili olabilir. Saç dökülmesinden akne oluşumuna kadar zarar sağlayabiliyor.
Peki saçların beyazlamasını hızlandırdığı doğru mu?
Bir efsaneye göre Maria Antoinette giyotinle idam ettirilme cezasına çarptırıldığında idam gününden önceki gecede tüm saçları beyazladı. Tüm bunlara yaşadığı sterin sebep olduğu öne sürüldü. O zamanlar bunun tam anlamıyla bilimsel bir açıklaması olmamasına rağmen günümüzde saç beyazlamasının stere bağlı olduğuna inanılmaktadır.
Beyaz saçlar genellikle 30 ve 35 yaşları arasında belirmeye başlar. Ancak yaş aralığı ve beyazlama oranı ırk gibi faktörlere göre de farklılık gösterebilir. ( Beyaz insanlarda, Asya kökenlilere veya siyahilere göre daha hızlı beyazlaşma gözleniyor.)
Stres saç kaybına neden olur. Ayrıca saçtaki bazı pigmentlerin kaybedilmesiyle birlikte beyaz saçların görülme oranı artış gösterebilir.
Öncelikle neden saçımızın renklendiğinden bahsedelim. Başımız yüz binlerce saç köküne sahiptir. Kerotinasitler olarak bilinen hücreler keratin inşa ederek saçı oluşturur. ( Cildimiz ve tırnaklarımız da keratinden oluşur. ) Saç kökü ortaya çıkmadan önce keratin içindeki pigmentler melanin olarak adlandırılır. Saçalarımız griye döndüğünde melanin miktarı azalmış olur, tamamen beyazladığında ise melanin yok olur. Yani saça renk veren melanin maddesinin yok olmasıyla birlikte saç beyazlar.