Engin   29-01-2023 Saat 12:00
#1
[Resim: 55PUS7304_62-IMS-tr_TR?%24jpglarge%24&wid=960]

Elektronik cihazlar artık yaşam alanlarımızın olmazsa olmaz bir parçası haline geldiler. Detaylıca bir inceleme sonrasında en işlevsel ve en kalitelisini bulmak için çabaladığımız bu cihazların başında televizyonlar geliyor. Aldığımız televizyonları uzun süre boyunca, değiştirmeden kullanmayı isteyerek alıyoruz bu nedenle de olmuşken en iyisi olsun diye düşünüyoruz. Sürekli gelişen ve değişen teknoloji gibi, televizyon modelleri de sürekli olarak yenileniyor bu yüzden de seçim yapmak git gide güçleşiyor.

Kullanım Amacınız Nedir?
Eğer ki film izlemeyi seviyor ve televizyonunuzu genellikle film seyretmek için kullanıyorsanız ele alacağınız ilk kriter görüntü kalitesi olmalıdır. İyi bir görüntü kalitesi yakalamak adına UHD, OLED gibi teknolojilere sahip olan modelleri tercih edebilirsiniz. Eğer ki televizyonunuzu iş amaçlı da kullanmayı ya da ofis ortamınız için yeni bir televizyon almayı düşünüyorsanız kablosuz bağlantılı televizyonları seçebilirsiniz. Böylelikle televizyonunuzu tıpkı bir bilgisayar gibi kullanabilir ve işlerinizi yürütebilirsiniz. Eğer ki televizyonunuzdan uydu yayınlarını seyretmek istiyorsanız o halde uydu alıcılı modelleri tercih edebilir bu şekilde bir cihazda iki farklı işlevi birden kullanabilir ve yerden tasarruf edebilirsiniz

Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tam istediğiniz kriterlere uygun, işlevsel o televizyonu bulmak için dikkate alınması gereken bazı özellikler vardır. Bunlardan bir tanesi LED TV mi, OLED TV mi QLED TV mi yoksa Nanocell TV mi almak istediğinize karar vermektir. Bir zamanlar Plazma televizyonlar ortalığı kasıp kavururken şimdi içinde bulunduğumuz bu dönemde LED televizyonlar dikkatleri üzerlerine çekiyor ve beklentileri karşılıyor. Peki ya sizin ihtiyacınızı karşılayan hangisi?

• LED TV: Aydınlatmayı, görüntü panelinin arkasında bulunan LED'ler aracılığı ile yapan LED TV'ler, bu özellikleri sayesinde yüksek enerji tasarrufu yapabiliyor. Her seviyede ışıklandırmaya sahip mekanlarda rahatlıkla tercih edilebilen LED televizyonlar yeni nesil teknolojilerle donatılıyor. Söz konusu teknolojiye sahip modeller bugün piyasada en çok satan televizyonlar arasında yer alıyor.

• OLED TV: Üst seviyede renk doğruluğu, kontrast yüksekliği, geniş izleme açısı ve bulanıklığa yer verilmeyen bir görüntü sunmasıyla OLED TV'ler, bugün en iyi teknik özelliklere sahip ürünler olma özelliği taşıyor. Ayrıca sıra dışı incelikte ekranlarla da göz dolduruyorlar. Buna bağlı olarak fiyat bakımından en yüksek rakamlar OLED TV'ler için isteniyor.

• QLED TV: Özel yapıları sayesinde çok daha canlı ve gerçekçi renklere ulaşmanıza yardımcı olan QLED TV’ler, ekran parlaklığını arttırıp azaltırken dahi renklerin soluklaşmasını engellemeyi amaçlıyor. Çok yüksek parlaklık seviyesindeyken bile renklerin soluklaşmasını tamamen engelleyen QLED TV’ler; ekranında renk derinliği, parlaklık, canlılık ve gerçekçilik açısından da kullanıcılarına iddialı bir performans sunuyor.

• NanoCell TV: Nanocell basitçe istenmeyen renkleri görüntüden uzaklaştırarak görüntüyü daha net hale getirir. NanoCell TV’ler donuk renkleri filtrelemek ve saflığı artırmak için temizleyici olarak çalışan nanopartiküller sayesinde saf renk üretir ve istenmeyen ışıkları ortadan kaldırır. Ekstra olarak geniş görüş açısı sayesinde farklı açılardan da renkler aynı kalitede görünmeye devam eder.

Hangi Ekran Boyutunu Tercih Etmeliyim?
Tercih edeceğiniz yeni televizyonun ekran boyutu da televizyon alırken dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Karar verirken televizyonu koyacağınız odanın büyüklüğünü, izleme mesafenizin ne kadar uzak olacağını ve ne kadar büyük bir ekranla televizyon izlemeyi sevdiğinizi göz önünde bulundurabilirsiniz.

Kaç İnç  Kaç Ekran
15 inç      38 ekran
17 inç      42 ekran
19 inç      49 ekran
22 inç      55 ekran
23 inç      58 ekran
32 inç      81 ekran
37 inç      94 ekran
40 inç     101 ekran
42 inç     106 ekran
46 inç     117 ekran
50 inç     127 ekran
55 inç     139 ekran
60 inç     152 ekran
75 inç     190 ekran

Çözünürlük Kaç Olmalıdır?
Televizyon alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer kriter de çözünürlüktür. Gelişen teknolojiler ile birlikte çözünürlük de giderek iyileşmektedir. 4K ve 8K UHD teknolojileri ortaya çıkarak çözünürlüğü daha da geliştirdi. Peki HD, Full HD, 4K ve 8K UHD çözünürlük nedir?

• HD ekran: Genellikle görece küçük televizyonlarda kullanılan HD teknolojisi 720 piksel çözünürlüğü temsil ediyor.

• Full HD ekran: 1080 piksel çözünürlüğe ulaşıyor. Günümüzde HD televizyonlarda en yaygın kullanılan çözünürlük teknolojisi olma özelliği taşıyor.

• 4K Ultra HD: halihazırda piyasada var olan en yeni ve iyi çözünürlük seviyesini temsil ediyor. 4K UHD, 1080p. çözünürlüğe sahip bir televizyonun dört katı piksele ulaşarak daha iyi çözünürlük, buna bağlı olarak da şaşırtıcı derecede net ve detaylı bir görüntü sunuyor. 4K UHD özelliğe sahip televizyonların pek çoğunda var olan bir başka avantajlı özellik de HDR (High Dynamic Range) teknolojisi. HDR teknolojisi özellikle renk ve karşıtlık unsurları üzerinden çok daha gelişmiş bir görüntü sağlıyor. Bu da görüntü gerçekçiliğinin üst düzeye çıkması sonucunu doğuruyor.

• 8K UHD: 8K Ultra HD çözünürlük, 4K ekrana göre dört kat, Full HD çözünürlüğe göre de 16 kat daha fazla piksele sahiptir ve bugüne kadar sunulan en yüksek çözünürlüktür. Yaklaşık olarak 8.000 piksel yatay çözünürlüğe sahiptir, bu şekilde en küçük ayrıntıların bile keyfini çıkarmanızı sağlar ve çok daha gerçekçi bir seyir deneyimi sunar.

Hangi Bağlantı Türleri Olmalı?
Bugün üretimi yapılan hemen her televizyonda bulunan HDMI desteği bir tür görüntü aktarım yuvası olarak biliniyor. Her türlü görüntü ve ses, söz konusu yuva aracılığıyla taşınabilir. Bu sayede siz de ev sineması keyfini sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Seçeceğiniz televizyonun görüntü aktarım yuvasına sahip olduğunu doğruladıktan sonra ikinci kriter televizyonda bulunan yuva sayısı olmalı. Bu noktada bireysel ihtiyaçlarınızı sorgulamalısınız. Kullanacağınız televizyonla kaç farklı cihaz arasında bağlantı kuracaksınız? Neticede televizyonun ne kadar fazla sayıda yuva girişi varsa sizin için o kadar avantajlı olduğu anlamına geliyor. Her ne kadar günümüzde, görüntü aktarma yuvaları arasında en popüleri HDMI olsa da USB, VGA, DVI gibi farklı yuva türleri de bulunuyor. Bunlar arasında televizyonunuzun, özellikle Scart ve USB girişlerinin bulunması da farklı kaynaklarla bağlantı kurabilmeniz açısından önemlidir.

Diğer Televizyon Özellikleri Nelerdir?
• Smart TV: Akıllı telefonlardan sonra piyasaya çıkan akıllı televizyonlar pek çok işleve sahip. Smart televizyonunuz aracılığıyla İnternet'e bağlanabilir, sanal klavye aracılığıyla pek çok sosyal medya sitesi ile Youtube ve Skype gibi uygulamalara giriş yapabilirsiniz. 3D ve 2D gibi seçenekleri bulunan Smart TV'lerde, USB ve HDMI girişleri aracılığıyla film ve video oynatabilmeniz de mümkün.

• Andorid TV: Andorid TV’ler ile tıpkı telefon ve tabletlerde olduğu gibi Google Play Store üzerinden çeşitli uygulamalar indirebilir, oyun oynayabilirsiniz.

• HDR: Bu teknolojinin amacı, aydınlık ve karanlık kısımların arasındaki farkı sıfırlayarak, insan gözünün gördüğünü dijital görüntülere uygulamaktır. HDR ile bütün gölgeler, detaylar bize daha net bir şekilde aktarılmaktadır.

• Ambilight: Ambilight teknolojisi bulunan televizyonlar ekrandaki görüntünün dış ışıklarla duvara yansıtılmasıyla göze hoş görünen bir görsellik oluştururlar. Televizyon izlerken oldukça estetik ve etkileyici bir deneyim oluşur.

• Full-array: Doğrudan arkadan aydınlatma olarak da bilinen Full-array, bir televizyon panelinin her noktasına yerleştirilmiş LED'leri ifade eder. Bu teknoloji, ekranın sadece bir kısmında olan parlaklık değişiklikleri için daha isabetli bir ışık kontrolü sağlamaktadırlar.

Kaynak: MediaMarkt
Son Düzenleme: 29-01-2023 Saat 12:03, Düzenleyen: Engin.
Limon   30-01-2023 Saat 14:39
#2
Çok güzel bir konu bilgilendirici teşekkürler
SteLLase   07-02-2023 Saat 22:05
#3
Kafadaki sorulara direk cevap almak ne güzelmiş emeğine sağlık teşekkürler
Ziyaretçi   21-08-2023 Saat 23:01
#4
Herkesin TV almadan öncelikle kullanılan teknolojileri ve temel farklılıkları bilmesi anlaması için çok faydalı ve başarılı bir içerik hazırlamışsınız. Tebrikler.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi