şenol   16-09-2020 Saat 00:14
#1
Bağışıklığı Güçlendiren Sağlıklı Beslenme Tüyoları
Koronavirüs salgını boyunca sağlıklı beslenme ve spor, bağışıklığı güçlü tutmak açısından hayati önem taşıyor. Sağlık açısından sporun ve dengeli beslenmenin önemi zaten herkes tarafından biliniyor. Ancak özellikle bu süreçte, tüketeceğimiz gıdalara daha dikkatli yaklaşmak ve dengeli bir beslenme rutini oluşturmak gerekiyor.

Alanında uzman bir banka çalışanı olan İpek de bu süreçte bazen evden bazen de ofisinden dönüşümlü olarak çalışmalarını yürütüyor. Bağışıklığını ve direncini güçlü tutmak adına doğru gıdalar tüketmeye çalışıyor. Bu konuda biraz daha bilinçlenebilmek için boş zamanlarında çeşitli araştırmalar da yapıyor. Sen de İpek'in araştırmaları sonucunda öğrendiği ve kendi beslenme düzenine uyarladığı etkili ve pratik ipuçlarına göz atmaya ne dersin? Eksiksiz bir beslenme düzeni oluşturarak sağlıklı kal!

1. Kahvaltının Önemini Göz Ardı Etme

İpek, güne sağlıklı ve dinç bir şekilde başlamak için kahvaltı etmenin ne kadar önemli olduğunu biliyor. Bu nedenle her sabah işinin başına geçmeden önce, mutlaka kendisini öğlen saatlerine dek zinde tutacak yeterlilikte bir kahvaltı etmeye özen gösteriyor.

Kahvaltısında protein kaynağı olan peynir ve yumurtanın yanı sıra, C vitamini ve antioksidan açısından zengin maydanoz, dereotu ve salatalık da tüketmeyi unutmuyor. Ayrıca sindirim sistemini düzenlemek için, haftada birkaç kez kahvaltıda şekersiz yeşil çay içmeyi tercih ediyor. Sen de düşük karbonhidrat içeren ve protein açısından zengin bir kahvaltı hazırlayarak saatler boyunca tokluk hissini koruyabilir, güne daha dinç bir başlangıç yapabilirsin.

2. Yoğun Çalışma Temposu Nedeniyle Ara Öğün Kaçırma

İpek, üç ana öğün arasında kan şekerinin düşmesini ve yoğun bir açlık hissi yaşamayı engellemek açısından ara öğünlerini de ihmal etmiyor. Elbette ara öğünlerinde tükettiği gıdaların çok miktarda ve yüksek kalorili olmamasına özen gösteriyor.

Sen de İpek gibi az ve sık beslenmeyi tercih ediyorsan, ara öğünlerinde yoğurt, süt, meyve, tuzsuz kuru yemiş ve yulaf tüketebilirsin. Vakit bulabildiğin takdirde kendine küçük bir kasenin içinde yoğurt, kırmızı meyveler, yulaf ve baldan oluşan harika bir ara öğün hazırlayabilirsin. Protein, lif ve vitamin açısından oldukça yeterli olan bu öğün, saatler boyunca acıkmamanı ve kan şekerinin dengede kalmasını sağlamak için harika bir seçenek.

3. Tatlı Krizlerine Yenik Düşme

İpek, tatlılara oldukça düşkün. Ancak bu süreçte her canı çektiğinde tatlı tükettiği takdirde, dengeli ve sağlıklı beslenme rutininden bir hayli uzaklaşacağının farkında. Bu nedenle tatlı krizlerini sağlıklı besinlerle geçiştirmeye ve aşırı yağlı atıştırmalıklardan uzak durmaya çalışıyor.

İpek'in tatlı krizlerine bulduğu en etkili çözüm, kuru meyve tüketmekten geçiyor. Sen de kuru kayısı, incir ve üzüm gibi atıştırmalıkları ölçülü miktarda tüketerek yüksek kalorili tatlıları hayatından mümkün olduğunca çıkarabilirsin.

4. Su İçmeyi İhmal Etme

İpek yoğun çalışma temposu, alışveriş, yemek yapma gibi işler arasında su içmeyi zaman zaman ihmal edebiliyor. Bu nedenle telefonuna indirdiği bir uygulamayla gün içinde kendisine su içmeyi hatırlatıyor. Susuzluk hissetmemek, her zaman vücudun suya ihtiyacı olmaması anlamına gelmiyor. Aksine, sağlıklı bir beslenme düzeninde her gün yaklaşık 2-2,5 litre su tüketmek büyük önem taşıyor.

Sen de İpek gibi zaman zaman su içmeyi ihmal ediyorsan, kendine dijital ortamda ya da küçük yapışkanlı not kağıtları kullanarak hatırlatıcılar oluşturabilirsin. Böylelikle günlük tüketmen gereken su miktarını karşılayabilir, vücudunu her an zinde tutabilirsin. Sıvı ihtiyacını karşılamayı suyun yanı sıra ıhlamur, ada çayı ve kuşburnu gibi sağlıklı bitki çayları ile destekleyebilirsin.

5. Öğünlerindeki Besin Değerlerine Dikkat Et

Karbonhidrat, protein, lif, vitamin, yağ... Her bir besin değeri ölçülü miktarda tüketildiği sürece vücudumuz için gerekli ve önemli. Bu nedenle İpek, her bir öğününü dengeli bir dağılımla hazırlamaya özen gösteriyor. Örneğin tavuk, balık ya da kırmızı et yemeyi tercih ettiği öğünlerde mutlaka bir kase salata hazırlamaya ya da yoğurt tüketmeye çalışıyor. Öğünlerini daha doyurucu bir hale getirmek için bir dilim tam tahıllı ekmek tüketmeyi de ihmal etmiyor.

Sen de hazırladığın her bir öğünün besin değerlerini göz önünde bulundurarak lif, vitamin ve protein ağırlıklı bir dağılım yaratabilirsin. Protein açısından yetersiz beslendiğini düşündüğün bir günün sonunda bir bardak ılık süt içebilir, yeterince lif ve vitamin almadığını düşündüğün takdirde ara öğünlerinden birini bir kase salatayla değiştirebilirsin.
Son Düzenleme: 13-04-2024 Saat 13:26, Düzenleyen: şenol.

Fikrin rütbesi yoktur.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi