Facebook Github Google

Joker’s Grin   06-03-2021 Saat 10:59
#1
Bahar temizliğinin tam zamanı. İşte bahar temizliği sırasında işinizi kolaylaştıracak bazı ipuçları.

Kaloriferler yerine sobalar bizi ısıtırken sobanın kaldırılıp duvarların boyanmasıyla başlardı bahar temizliği. Bahar temizliğini rutin temizlikten ayıran fark, bahar temizliğinin en ücra köşelere ulaşma operasyonu olmasından ve dolaplarda yazlık-kışlık giysi değişiminin yapılmasından kaynaklanıyor.

Evdeki her eşya yerinden kaldırılıp temizlenmezse o temizlik, bahar temizliği olmaz. Rutin temizliğinizde, banyo ve mutfağa gösterdiğiniz ekstra özeni bahar temizliğinde evin her köşesine göstermeniz lazım.

Halılar temizlenecek, koltuk takımları elden geçecek ve duvarlar silinecek... Kısacası, ev ufukta görünen sıcak günler için hazırlanacak. Evinizi kendiniz temizleyebileceğiniz gibi, temizlik şirketleriyle de anlaşabilirsiniz.

Şirketler, bahar temizliği için evin büyüklüğü ve oda sayısına göre değişmekle beraber, 130 TL civarında bir ücret talep ediyor. Tabii, bahar temizliğinin olmazsa olmazı, koltukların ve halıların temizlenmesi, ekstra ücret demek. Temizlik şirketlerine gerek duymadan siz de bahar temizliğinizi yapabilirsiniz.

Genelde bir güne sığmayan bu iş için hafta sonunuzu ayırmanız, işlerinizi düzenlemenizi kolaylaştıracak ve size daha çok dinlenme fırsatı verecektir. İşte sizin için hazırladığımız bazı ipuçları...

Yaşam alanına düzen gerek!
Oturma ve yatak odaları ile salon, bahar temizliğinin farkını ortaya çıkaran mekanlar. Bütün ailenin beraber zaman geçirdiği bu odalar, evin en çabuk kirlenen ve en çok temizlenen yerleri.

Hazır bilgisayarınız ya da televizyonunuza yakınken, temizliği müzik eşliğinde yapabilirsiniz. Ama hareketli şarkılar dinlemeye özen gösterin. Temizliğe başlamadan önce, odayı düzenlemekte fayda var. Etraftaki fotoğrafları, bibloları ve kırılacak eşyaları bir kenara toplayın.

Bu size temizlik için bir hareket alanı sağlayacağı gibi, özen gösterdiğiniz eşyaların zarar görmesini de engeller. Yemek masası, raflar ve gümüşlükler gibi ahşap yüzeyleri temizlerken sulandırılmış deterjan ve emdirilmiş nemli bir bez kullanın, durulayın ve parlatın.

Ahşap zeminlerde aerosollü balmumu da işinize yarayacaktır. Hassas ahşaplarınız yoksa, mobilyaları sabunlu suyla da temizleyebilirsiniz. Ahşap üzerindeki lekeleri ise saf temizlik ürünleriyle temizlemekte fayda var. Bahar temizliğine perdelerin yıkanması da dahil.

Eğer perdeleriniz astarlıysa kuru temizlemeye vermelisiniz. Siz yıkamaya kalkarsanız farklı kumaşlar çekebilir. Duvarların temizlenmesi, en çok zaman harcayacağınız bölüm olacak.

Deterjanlı bezle duvarlarınızı temizleyebilirsiniz ama daha temiz olması için boyayı kazıyana kadar bu işleme devam etmeyin, çok çabuk yorulursunuz. Koltuk takımlarınızı silerken hafif deterjan ve yoğun emek harcamalısınız. Bu, takımlarınızın zarar görmesini engeller.

Eğer takımlar açık renkteyse daha çok kir gösterecektir. Bu koltuk takımları için kılıf kullanmanızı öneririz. Evcil hayvanınız varsan koltukların üzerlerindeki kıl ve tüyleri tüy toplaycıların yapışkanlı yüzeyiyle kolayca alabilirsiniz.

Halılarınızı yıkamak için halı yıkama makineniz yoksa ve temizlik şirketlerine de vermeyi düşünmüyorsanız, bu, kas gücünüze güvendiğiniz anl***** gelir.

Çünkü halı temizliği bahar temizliğnin en zor kısmı. Son olarak da yerleri temizlemeye geçebilirsiniz. İlk önce, elektrikli süpürgeyle üzerinden geçtikten sonra, yerleri hafifçe silmeniz mutfakla işinizin bitişini müjdeler. Güle güle kirletin!

En önemlisi mutfak!
Mutfak evin en çok zaman geçirilen yerlerinden biri. Tabii bu nedenle mutfağın temizliği de evin diğer kısımlarına göre büyük öncelik taşıyor. Bu yüzden mutfağınızı temizleyip bahar için hazırlarken kullanışlı bir düzeni olmasına da dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu nedenle temizliğe ilk önce bulaşıklardan başlamak gerek. Mutfağınızda bulaşık yıkarken dikkat etmeniz gereken husus, bulaşıklarınızı gruplara ayırmak ve sırayla yıkamak.

Bunun için ilk önce bardaklar, ardından çatal bıçak takımları, sonra da tabaklar ve tencereler şeklinde bir yol izleyebilirsiniz. Çaydanlıklarda biriken kireci sirkeyle temizleyebilirsiniz.

Ağzı dar şişe ve kavanozları temizlemek için de içlerine biraz deterjan, biraz su ve bir avuç pirinç atarak çalkalayın. Bulaşıkları elinizde yıkarken bardaklarınızın sıcak suda çatlamaması için onları dipten değil kenarlarından suya daldırmalısınız. Kristaller ve ince porselenleri yıkarken lavabonuzun içine bir havlu yerleştirebilirsiniz. Böylece sert darbelerden korunmuş olurlar.

Ağır yağlarla ve inatçı kirlerle mücadele içinse durulama suyuna biraz sirke katmanız yeterli olacaktır. Tüm bunları yaparken ellerinizi de düşünmelisiniz. Bunun için ellerinizi direkt sıcak suya sokmadan önce biraz sirkeyle ovalamanız işe yarar.

Bulaşıklardan sonra sıra dolaplarda. Yeni yıkanan eşyaları yerleştirmeden önce dolaptaki eşyaları da indirip, dolapları silmenizi öneririz. Sonra her şey eski yerine dönebilir. Sıra geldi tezgahlara. Mutfak tezgahları, üzerinde en çok çalışılan alanlardan...

Bu yüzden sık kirlenirler. Tezgahları sıvı ve yüzeye zarar vermeyecek bir deterjanla ve bol suyla temizlemek lazım. Son olarak da yerleri süpürüp, silerseniz mutfaktaki işiniz bitti demektir.

Banyonuz mis koksun!
Banyonuzun tertemiz kokması için baştan aşağı bir temizlik şart. Banyo temizliğine duvarlardan başlamak gerek.

Banyodaki seramik karolar içinse detarjanla nemlendirdiğiniz süngeri veya yumuşak bir bezi kullanabilirsiniz. Ancak seramik karolar üstüne cila sürmeyin, çünkü aşırı derecede kaygan yapacaktır.

Döşemelerin kenar ve köşeleri için detaylı bir temizliğe gerek görüyorsanız eski ya da kullanmadığınız bir diş fırçasıyla kenarları ve araları temizleyebilirsiniz.

Banyoyu güzel gösteren esas yer lavabo ve küvet. Buraların temizliği için sünger ve sabunlu su kullanmanız hassas bir temizlik sağlayacaktır.

Bu yüzeylerde kalan sabun parçalarını da temizlemeniz gerekir. Tıkanmış duş başlıkları içinse tavsiyemiz sirke ve sıcak su. Tuvaletlerin temizliğinde tuvalet fırçasının başına bir bez sarıp, çamaşır suyu dökerek klozeti silin.

Daha sonra da bekleyip durulayın. Banyodaki aynalarınızı da iz bırakmayan bezlerle silin. Son olarak da yerleri temizlemeniz gerekecek. İşte banyonuz tertemiz oldu bile...
İnsan Doğrulama:
Lütfen aşağıda gördüğünüz onay kutusunu işaretleyin. Bu işlem, otomatik spam botlarını önlemek için kullanılır.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi