şenol   19-08-2021 Saat 23:51
#1
Dikkat Çeken 10 Atatürk Kitabı

Hakkında en çok kitap yazılanlardan biridir Mustafa Kemal Atatürk. Ülkemizin kurucusu hakkında pek çok yazar kitaplar yazdı. Bazıları onunla aynı masada oturarak anılarını ve bilinmeyen yönlerini anlattı, kimileri Cumhuriyeti kuran bu büyük devlet adamının mücadelesine yer verdi. Atatürk’ü hiç tanımamış olanlar bile hakkında araştırmalar yaparak belgelerle onun yaşamından söz etti. Kitapların büyük çoğunluğu Atatürk hayata gözlerini yumduktan sonra kaleme alındı.

Çankaya - Falih Rıfkı Atay

Hem dönemin önemli gazetecilerinden biri olan hem de 27 boyunca milletvekilliği yapan Falih Rıfkı Atay’ın Çankaya adlı kitabı listenin ilk sırasında yer alıyor. 1961 yılında okuyucuyla buluşmuş bu kitabı pek çok kitaptan ayıran şeyse yazarın Atatürk’ü bizzat tanıyor olmasıdır. Atatürk ile aynı masaya oturma şansına sahip olmuş, onun yaşamını gözlemlemiş olan yazar kitabında, Atatürk’ü doğumundan başlayarak katıldığı savaşlardan yaptığı inkilaplara kadar her konuyu onun insani yönlerini de öne çıkararak anlatıyor. Konunun meraklısı yine Atay’ın kaleme aldığı Babanız Atatürk ve Atatürk Ne İdi? kitaplarını da inceleyebilir.

Atatürk - Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Yaban, Kiralık Konak gibi Türk Edebiyatının önemli klasiklerini kaleme almış olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Atatürk adlı kitabı biyografik tahlil denemesi olarak tanımlanmıştır. Atatürk’ün ölümünden sonraki yas sürecinde yazılan kitap edebi diliyle dikkat çekmektedir.

Atatürk - Andrew Mango

1926 yılında İstanbul'da doğan ve 1947 yılında Londra’ya taşınmadan önce İngiltere'nin Ankara büyükelçiliği'nde basın biriminde görev alan Andrew Mango’nun 1999 yılında yayınlanan Mustafa Kemal Atatürk biyografisi cumhuriyetin kurucusuyla ilgili en önemli eserlerden biri kabul ediliyor. Kitap Atatürk’ün hem lider özelliklerini hem de yakın çevresiyle olan ilişkilerini nesnel bir dille anlatıyor.

Hangi Atatürk - Attila İlhan

Türk Edebiyatının önemli kalemlerinden biri olan Attila İlhan’ın kaleme aldığı “Hangi Atatürk” Mustafa Kemal’in kurduğu cümleleri değerlendiren siyasi yönlerini ortaya koyan bir eser. Türk şiirine yön veren isimlerden biri olan İlhan’ın ortaya koyduğu Mustafa Kemal portresi de incelenmeye değer kitaplardan biri.

Yükselen Bir Deniz - Can Dündar

Belgesel programlarıyla tanıdığımız Can Dündar’ın kaleme aldığı Yükselen Bir Deniz benzerlerinden ayrılan bir kitap. Cumhuriyetin kurulma sürecini anlatan kitap okuyucuyu Atatürk'ün düşünce serüvenine eşlik etmeye davet ediyor. Can Dündar’ın Atatürk’ün son 300 gününü anlattığı belgeseli Sarı Zeybek de gördüğü ilgi karşısında kitaba dönüştürülmüştü. Can Dündar’ın Atatürk’ü bambaşka bir gözle anlattığı bu dokunaklı portesini henüz okumadıysanız Sarı Zeybek’i de listenize alabilirsiniz.

Tek Adam - Şevket Süreyya Aydemir

Araştırma kitaplarıyla öne çıkan Şevket Süreyya Aydemir tarafından yazılan Tek Adam ülkemizin dinsel-geleneksel imparatorluktan Cumhuriyet dönemine geçişini konu alıyor. Kendisi de Atatürk hakkında yazmış olan sosyolog Emre Kongar kitabı “Tek Adam, sadece Türk Devrimi´ni değil, aynı zamanda, Mustafa Kemal Atatürk´ün kişiliğinde, bir devrimciyi de çok iyi çözümleyen okuyucuya aktaran bir başyapıt…” olarak nitelendiriyor.

Atatürk, Bir Milletin Yeniden Doğuşu - Lord Kinross

The Times’ın "Bu kitap çağdaş Türkiye’yi yaratan ve tarihin akışını değiştiren büyük önder hakkındaki birçok bilgi eksiğini giderecek bir araştırma ürünüdür. "İşte, şimdiye kadar yayınlanmış en kapsamlı ‘Atatürk’ incelemesi...’Atatürk büyüleyici ve gizemli bir kişilik olarak belleklerde kalıyor." sözleriyle tanıttığı kitap Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden Cumhuriyet Türkiye’sine uzanan sancılı dönemi anlatıyor. Objektif ve akıcı bir anlatıma sahip bu eser, Atatürk’ü tanımak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap.

Ama Hangi Atatürk - Taha Akyol

Gazeteci yazar Taha Akyol’un kaleme aldığı Ama Hangi Atatürk Mustafa Kemal’i anlatan eserlerden biri olmasa da onunla ilgili bugüne kadar söylenmiş sözleri irdeleyen bir kitap. Herkesin kendine göre bir bakış açısıyla anlattığı lideri tüm yönleriyle ele alıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk - İlber Ortaylı

Tarih profesörü İlber Ortaylı’nın yakın zamanda kaleme aldığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk büyük lideri yaşamının tüm yönleriyle ele alıyor. Atatürk'ü yazmanın kendisi için bir vazife olduğunu ve bu kitabı yazmak için 70 yaşına kadar beklediğini belirten Ortaylı’nın kitabı gerçek bir rehber niteliğinde.

Nutuk - Mustafa Kemal Atatürk

Listenin en önemli kitabı elbette ki Mustafa Kemal’in en büyük eserlerinden olan Nutuk. Okumaya düşkün olduğu bilinen Atatürk’ün bu eseri önderin aynı zamanda ne denli büyük bir yazar olduğunu da ortaya koyuyor.

Atatürk’ü anlamak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bu başyapıtın yanı sıra yine kendisinin kaleme aldığı Zabit ve Kumandan ile Hasbihal, Anafartalar Muharebatına Ait Tarihçe, Karlsbad'da Geçen Günlerim adlı eserlerini de incelemeyi ihmal etmeyin.

Fikrin rütbesi yoktur.
SteLLase   20-08-2021 Saat 21:39
#2
Teşekkürler paylaşım için..
BegonviL   19-09-2021 Saat 15:21
#3
Emeğine sağlık Teşekkürler..
FlashSEO   22-09-2021 Saat 14:18
#4
hepsi bir birinden kaliteli ve çok emek harcanmış.tamamı okunması gerekir.Eline emeğine sağlık.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi