KrALiÇe   01-03-2021 Saat 23:19
#1
Hanımlara Ramazan Rehberi

Ramazanda hanımlar için birkaç mühim noktaya değindik;

1. Ramazan 'Ay' değil Fırsattır

Ramazan bir ay değil, fırsattır. Baş tacı bir misafir gibi karşılamak gerekir. İçten gelen bir mutluluk bizden eve yansımalıdır. Dua, istiğfar ve sevincimizle Ramazanı karşılamalıyız.

2. Bilmek Gerekir

Kulaktan dolma bilgileri bırakıp fıkhını öğrenerek ibadet etmek gerekir. Özellikle hanımların özel günlere mahsus fıkıh bilgisini güçlendirmesi şarttır. Yine oruç fıkhı da Ramazandan evvel tekrar edilmelidir.

3. Allah Rızası Olursa Makbuldür

Ne olursa olsun, ne yapılırsa yapılsın işler Allah rızası için yapılmalıdır. Böyle ibadetler makbul olur. Ramazanda gözümüz değil midemiz doymalıdır. İftarlar oruçtan çok konuşuluyor olmamalıdır. En azından buna kendi çevremizde dikkat etmeliyiz.

4. Orucu Korumak

Oruç üç şey ile korunur;
1. Oruçlu kalındığı sürece yeme içmede, cimadan uzak kalmak,
2. Oruçlunun emeklerini berbat eden gıybet, yalan gibi illetlerden arınmak,
3. Bir kul hakkından ötürü elden çıkmasını engellemek.

5. Kur'an Ayı

Ramazanda Kur’an ile alakamızın ölçüsü Ramazanı ne oranda değerlendirdiğimizi gösterir. Okumalarımızı çoğaltmanın yanı sıra her Ramazan bir sureyi ezberleyerek, tefsirini öğrenerek onu şefaatçimiz yapabiliriz. Kur’an okuma adabına uyarak Kur’anımız ile bağımızı kuvvetlendirmeliyiz.

6. Ramazanı Kemiren Hastalıklar

Uyku kargaşası, mutfak esareti!
Bilhassa en değerli zamanları olan son günleri çarşıda-pazarda, temizlik ile geçirmek, ne büyük bir fırsatı kaçırdığını görmemek demektir. Her türlü israftan Ramazan’da kaçınılmalıdır. Vakit, enerji, göz, kulak, söz…

7. Dua İçin Mühim Bir Fırsat

Sadece namazlardan sonra değil, hususi dua vakitleri ayarlamak gerekir. Kişi kendine, eşine, çocuklarına, ailesine, tüm Müslümanlara dua edilmelidir. İlla en uygun zaman aranacaksa sahur vakti ve iftar öncesi kaçırılmamalıdır.

8. Hala İnsanız

Orucu ve Ramazan yoğunluğunu bahane ederek insani görevlerimizde ihmalkârlık yapmamalıyız. Biz hala eş, hala anne, hala evladız. İbadetlerin ilavesine rağmen yükümlülüklerimizi aksatmamamız Ramazan verdiğimiz değerin bir ifadesidir. Sinirleneceğin ortamda bulunmamaya gayret et. Midenin tuttuğu orucu ağzın heder etmesin!
Çocukların senin tavırların yüzünden orucu kötü bilmesin. Sabret ki ecrin çok olsun.

9. Namaz Hassasiyeti

Bilhassa Ramazanda namazları tam vaktinde, geciktirmeden kılmanın önemini bilmek ve hatta alışkanlık etmek için tam fırsattır. Bunu değerlendirmek gerekir.

10. Sönmeyen Ramazan

Ramazan biter bitmez üzerimizden etkisi giden değil, aylarca üzerimizde etkisi izlenen bir bereketi olmalıdır. Ramazanın bitişi bizi diğer Ramazanı hasretle beklemeyi getirirken, altı gün oruçları nuru tamamlarız.

11. Sahur Ecri

Ramazanın en mühim farklılıklarından biri de sahurdur. Özel hissiyatlar ile hazırlanmış bir sahur sofrası ve aileyi sahura davet etmenin ecri her gün düşünülmelidir. Sabırla, gayretle, tatlı dil ile, ikna ederek bu sahur bereketini etrafa dağıtmalıyız.

12. Ramazanın Özü

Ramazanın son 10 günü özdür. Şeytan da gözünü oraya dikmiş tüm emeği, ecirleri ifsad etme planları yapmaktadır. O günler yaptığımız şeyler ona ne kadar yardım edip etmediğimizi gösterir.

13. Mukabele Nimeti

Mukabele Ramazanın en güzel sünnetlerindendir. Kıymetlidir… Ancak üç, beş gün önce biten mukabele olmaz. Ramazanını Kur’an ile donatmış bir hanım, temizlik nedeniyle Kur’anını askıya alamaz. Bunun muhasebesini yapar ve yolunu çizer.

14. Aman DİKKAT!

Ucub çok tehlikeli bir hastalıktır. Ucub, insanın yaptığı ibadetleri en iyi şekilde yaptığını ve o ibadeti Allah’ın kabul etmek zorunda olduğunu zannetmesidir. Bundan Allah’a sığınmak gerekir!

Kaynaklar
Nureddin Yıldız – Ramazan Risalesi
BegonviL   12-05-2021 Saat 11:59
#2
güzel bir konuya değişmişsin teşekkürler.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi