şenol   19-08-2021 Saat 23:56
#1
Jant Temizleme Nasıl Yapılmalı?

Otomobillerin sıklıkla kirlenen yerleri, yere en yakın parçalar olan lastikleri ve doğal olarak jantlarıdır. Aracın iç ve dış yüzeyi temizlenirken jantların da özenle temizlenmesi hem daha iyi bir dış görünüme hem de jantın işlevi gereği tekerleğin hareketinin sorunsuz sağlanmasına katkıda bulunur. Çünkü otomobil severler için göze hitap ettiği kadar teknik olarak da çeşitli işlevlere sahip olan jantlar, doğrudan aks sistemine bağlı olarak aracın hareket etmesine olanak sağlar.

Jant Tipine Göre Temizleyiciler
En çok toza, kire ve çamura maruz kalan parçalar olan jantlar kullanıma da bağlı olarak düzenli temizlenmediği takdirde zarar görebilir. Jantın üzerine yapışan leke, çamur, çeşitli yapışkan kimyasal maddeler ve balata tozları araç jantlarında kalıcı hasarlar oluşturur. Ancak, düzenli olarak doğru adımlarla temizlenen jantlarda bu sorunlar yaşanmayacaktır. Üstelik günümüzde kolaylıkla bulunabilen jant temizleyici ürünler sayesinde jantları temizlemek ve lekelerden kurtulmak oldukça kolaydır. Jant temizlerken öncelikle aracın jant tipine uygun temizleyiciler tercih edilmelidir. Genellikle alüminyum alaşıma sahip olan jantların, krom kaplama veya sac türleri de bulunabilir. Tüm jant tiplerine uygun jant temizleme ürünleriyle birlikte örneği yalnızca krom kaplı jantlar için özel olarak üretilmiş jantlar da bulunur.

Jant Temizleme Aşamaları
“Jant temizliği nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı ilk olarak janta ön yıkama uygulayarak yüzeysel kirlerden arındırmaktan geçer. Jantları suyla iyice durulamak kirin önemli bir kısmının kalkmasına yardımcı olur. Bu işlem ev tipi basit bir hortumla yapılabileceği gibi oto yıkamalarda kullanılan basınçlı araç yıkama makineleriyle de yapılabilir. Bu işlemde dikkat edilmesi gereken yeteri miktarda su kullanarak jantları temizliğe hazır hale getirmektir. Suyla durulama işleminden sonra jantlar artık temizliğe hazırdır. Bu noktadan sonra tercih edilen ve aracın jantlarına en uygun jant temizleyicisi ambalaj üzerinde yer alan tavsiyeler de dikkate alarak uygulanır. 

Temizlik işleminde; jant temizleme spreyi, jant temizleme ilacı ve jant temizleme köpüğü gibi birçok temizleme elemanından yararlanabilirsiniz. Öte yandan, izopropil alkol ile sitrik asit gibi çeşitli temizleyici maddeler aracılığıyla evde jant temizleme yapımı da mümkündür. Bu temizleyiciler, jant temizleme süngeri gibi özel süngerlerle de uygulanabilir.

Jant Temizliğinin Püf Noktası
Jant temizliğinin püf noktası temizleyici uygulandıktan sonra başlar. Bu kapsamda temizleyici uygulandıktan sonra jant hemen yıkanmamalı ve birkaç dakika temizleyicinin janta nüfus etmesi beklenmelidir. Bu sayede jantın üzerindeki zor lekeler ve çeşitli yapışkan kimyasallar bulunduğu bölgeden ayrışacaktır. Ancak bekleme süresini uzun tutmamakta fayda var. Aksi halde jant temizleyici kuru ve işlevini yitirebilir. Temizleyicinin jant üzerine iyice yayıldığına emin olunduktan sonra sıradaki işlem fırçalamadır. 

Bir jant temizleme fırçası aracılığıyla zorlu lekeler janttan ayrılabilir. Özellikle, jant temizleyici demir tozu üzerinde fırça ile birlikte daha iyi bir sonuç verecektir. Ayrıca, fırçalama işlemi jant pas temizleme için de oldukça faydalı sonuçlar doğurabilir. Fırçalama işleminde kullanılan fırçanın sert olmamasına dikkat edilmeli, orta sertlikte ya da yumuşak bir fırça kullanılmalıdır.

Jant temizleyici aracılığıyla kirlerin tamamen çıktığından emin olmak için son olarak durulama işlemi yapılır. Jantların tamamı bol suyla durulanarak çıkmayan lekeler olup olmadığı kontrol edilir. Çıkmayan leke varsa ilk adımlar takip edilerek bölgesel temizleme işlemi uygulanabilir. Jant temizliğinden sonra ise jantın daha güzel ve temiz görünmesi için cilalama işlemi gerçekleştirilebilir. Bunun sebebi jant temizleme ve parlatma işlemi birlikte yapıldığında ortaya çok güzel sonuçların çıkmasıdır.

Jant parlatmak işlemi için öncelikle suyla yıkanan jantlar, kuru bir bez yardımıyla kurutulur. Jant temizleyicisiyle kirlerden arınan ve durulanan jantların tüm yüzeyine jant cilası sürülür. Cila kuruduktan sonra da jant fırçası ile ovalama yapılır. Jant bu noktadan sonra parlatılmaya hazır hale gelir. Uygun parlatıcılar aracılığıyla jant dışardan bakıldığında tatmin edici bir görünüme sahip olur.

Fikrin rütbesi yoktur.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi