SteLLase   23-04-2022 Saat 13:52
#1
Sirkenin tarihi de neredeyse şarap kadar eskidir. Aslında sirke ekşimiş şaraptır. Muhtemelen 10 bin yıl önce tembel bir şarap imalatçısı, şarabı yaparken uzun süre bekleterek hava almasına, sonucunda da ekşimesine sebep olmuştur. Böylece bilmeden,rastlantıy la sirkenin kâşifi olarak tarihe geçmiştir. Binlerce yıl her medeniyet değişik meyve, sebze ve hububattan kendi usullerince sirke yapmış ama sirkeleşmenin ne olduğu ancak çeçen yüzyılın başlarında anlaşılabilmiştir.

Genellikle sirkenin sadece salatalarda, turşularda, salçalarda, gıda maddelerinde kullanıldığı sanılır. Hâlbuki tarihe bakıldığında sirkenin asırlar boyu tıbbın hizmetinde olduğu görülür. Milattan yaklaşık 400 yıl önce tıbbın babası Hipokrat'ın hastalarına sirkeyi ilaç olarak tavsiye ettiği biliniyor. Sonraları doktorlar sirkeyi nefes açıcı olarak akciğer rahatsızlıklarında, cilt hastalıklarında, incinme ve burkulmalarda, ateş düşürmede ve iç kanamaların tedavilerinde yaygın olarak kullanmışlardır. Romalı askerler sirkeyi içme sularına dezenfektan olarak koyarlarmış. Hatta Hannibal'in Alp dağlarını sirke sayesinde aştığı bile rivayet edilir. Hannibal yoluna çıkan kayaları önce ateş yakarak ısıtmış sonra üzerlerine sirke sürmüş, çatlayan ve ufalanan kayaları da yolu üzerinden kolayca kaldırmış.

Sirkenin tarih boyunca en önemli kullanım alanı ise yiyeceklerin muhafazasında olmuştur. Bugün insanlar sirkeyi hâlâ günlük yaşamda, alna sirkeli bez koyarak ateşi düşürmede, ağrı gidermede, temizlikte pasları çözmede , yabani otları öldürmede kullanılıyor.
Limon   23-04-2022 Saat 18:11
#2
Bilgiler için çok teşekkürler.
byking   24-04-2022 Saat 13:20
#3
Her gün 1 kadeh şarap kalp ve damar hastalıklarına iyi gelirken, sirke ise çok güçlü bir dezenfektandır. Hatta sirkenin geçmişte bir çok hastalık ve yaranın tedavisinde kullanıldığı da bilinir.
şenol   03-05-2022 Saat 03:11
#4
Yani sonuç olarak aralarındaki teknik fark fermentasyon sürecidir.

Fikrin rütbesi yoktur.
byking   04-05-2022 Saat 22:53
#5
her ikiside belirli miktarlar kullanıldığında gerçekten sağlığa çok faydalı ürünlerdir.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi