Facebook Github Google

şenol   20-09-2020 Saat 23:20
#1
Klima Kompresörü Tamiri
Klima kompresörü, motor krank milinden bir kayış vasıtası ile birlikte aldığı devinim sayesinde klima gazını sıkıştırarak suyun dönmesini sağlar. Bu parçada meydana gelebilecek herhangi bir arıza, klima sisteminin devre dışı kalmasına sebep olacaktır. Peki, bu arıza neden oluşur ve çözümü nedir?

Klima kompresörü neden devreye girmez?
Klima kompresörü arızası meydana geldiği durumda araç sahiplerinin anlayabileceği bazı sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

  1. Araç kliması açıldığı durumda motor bölümünden ses gelir.
  2. Klima çalışır durumundayken müşür soket sesi gelir.
  3. Sürtünme sesi meydana gelebilir.
  4. Rulman aksamında ıslık sesi benzeri sesler oluşabilir.
Klima kompresörü arızasına neden olan durumlar ise;
  1. Klima gazının bitmiş olması arızaya sebep olabilir.
  2. Kompresörün elektrik müşürü ve soketinde arıza meydana gelmiş olabilir.
  3. Klima gaz borularında kaçak meydana gelmiş olabilir.
  4. Klima kompresörünün iç aksamında bozulmalar meydana gelmiş olabilir.
  5. Klima devir kavrama oromatiği kilitlenmiyor olabilir.
Klima kompresörü arızasının anlaşılabilmesi için öncelikle kompresörün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Eğer klima kompresörü çalışır durumda ise, gaz durumu kontrol edilmelidir. Çalışmaması durumunda öncelikle elektrik gelip gelmediğine bakılmalıdır. Elektrik aksamında sorun yok ise klima devir kilidi arızalanmış olabilir. Bu parçanın düzenli bir şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

Bu kontroller dışında el ve göz yordamıyla sorunlu parçalar tespit edilmeye çalışılır. Tüm yapılan kontrollere rağmen sorun bulunamıyorsa parçalar sökülerek sorun teşhisi yapılmalıdır.

Klima kompresörü tamiri nasıl yapılır?
Oto klima kompresörü arızaları hemen hemen her marka ve model araçta zamanla görülebilen bir arıza durumudur. Öncelikle ilk adım kompresördeki problemin belirlenmesidir. Klimadan gelen havanın sıcaklığını ve soğukluğunu kontrol ederek kompresörün çalışıp çalışmadığına bakılmalıdır.

İkinci adımda kompresör tipinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Piyasada çok sayıda kompresör çeşidi mevcut olduğu için doğru kompresör tipinden emin olunmalıdır.

Üçüncü adım elektrik kaynağının kapatılması işlemidir. Klimaya sağlanan elektriği kesmek gerekmektedir. Klima kompresörü değişimine başlamadan önce tüm güç kaynakları kapatılmalıdır.

Dördüncü adım da ise, soğutucu sistemi kasasının açılma işlemi gerçekleşir. Kasa açıldıktan sonra akışkan durumda bulunan sıvının temizlenmesi gerekir. Son olarak gaz toplama işlemine geçilir.

Gaz toplaması yapılmaması durumunda gaz kaçağı meydana gelir ve bu durumda klima gazının yenilenmesi gerekmektedir. Beşinci adımda soğutucu gaz hatlarının kesilmesi gerekmektedir. Soğutucu gaz hatları kompresöre bağlanan hatlardır. Bu işlemden sonra kompresör çıkarılır.

Altıncı adım, kompresör hortumunu çıkarma işlemidir. Kompresörü sökerken dikkat edilmesi gereken hortumdur. Kompresöre bağlı olduğu için birlikte çıkarılmalıdır.

Yedinci adım işleminde kompresörün değiştirilmesi ve yeni kompresörün kasa içerisine montaj cıvaları ile yeniden yerleştirilmesidir.

Son işlem olarak tüm parçalar yeniden yerine takılmalıdır. Kompresör yerine monte edilip, hortum ve bağlantılar tekrardan takıldıktan sonra kasa parçası kapatılmalıdır. Kesilen elektrik yeniden klimaya verilmelidir. Tüm işlemler uygulandıktan sonra araç kliması tekrardan eskisi gibi soğutmaya başlayacaktır.

Fikrin rütbesi yoktur.
İnsan Doğrulama:
Lütfen aşağıda gördüğünüz onay kutusunu işaretleyin. Bu işlem, otomatik spam botlarını önlemek için kullanılır.
İfadeleri İptal Et?
  

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi